Wetsvoorstel dat ik mee indiende werd door de Plenaire van de Kamer goedgekeurd.

Het wetsvoorstel dat ik mee indiende over een aantal maatregelen inzake brugpensioen, financiering fondsen voor risicogroepen en anticrisimaatregelen  werd donderdag  door de plenaire in de Kamer goedgekeurd.

 Om de twee jaar wordt er uitgekeken naar het afsluiten van een Interprofessioneel Akkoord. In zo’n akkoord worden afspraken gemaakt tussen vakbonden en werkgevers over de arbeidsvoorwaarden (opslag, brugpensioenregelingen, pensioenen en andere uitkeringen,…). De regering en het Parlement zijn daarbij ook betrokken partij omdat een aantal afspraken ook moeten gefinancierd worden met overheidsgeld. Het wetsvoorstel dat ik indiende hebben we opgemaakt in overleg met de sociale partners om een paar afspraken die binnen dat akkoord zijn overeen gekomen mogelijk te maken. Aangezien de regering van lopende zaken geen initiatief kan nemen was het dus aan het parlement om hierin het voortouw te nemen.

Met dit wetsvoorstel, dat donderdag unaniem werd goedgekeurd door de Kamer (124 stemmen voor) wordt de mogelijkheid tot halftijds brugpensioen geregeld, de financiering van de fondsen voor de vorming en de tewerkstelling van de risicogroepen op de arbeidsmarkt en de verlenging van een aantal crisismatregelen, zoals de crisispremie voor arbeiders en  de tijdelijke werkloosheid voor bedienden. Al deze maatregelen kaderen binnen een globaal akkoord om de eerste stappen te zetten naar ene harmonisatie van het statuut arbeiders-bedienden. We hebben wel in de wet ingeschreven dat hij maar zal uitgevoerd worden als het ontwerp van sociaal akkoord ook definitief wordt en dat zal de komende dagen blijken… Ik deed in alle geval een oproep dat diegenen die hierover moeten oordelen goed zouden nadenken, want het gaat over het inkomen van honderdduizenden werknemers en over een verhoging van de laagste pensioenen en andere uitkeringen.

In alle geval was ik content mijn steentje bijgedragen te hebben om een sociaal akkoord mogelijk te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: