Handen uit de mouwen om energie te besparen

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Deze morgen trok  ik helm en werkpak aan. Ik isoleerde  de zoldervloer van een sociale woning in de wijk Riedekens in Ename.Deze isoleringsactie past in het project Kimata Morgana van ACW-Oudenaarde dat vorig jaar op gang werd geschoten. Er werden toen vijf uitdagingen voor een energiezuinig beleid voorgesteld. Ik nam de uitdaging aan om een dak te isoleren.

Met deze actie beoog ik twee zaken. Enerzijds  sensibiliseren opdat mensen zoveel mogelijk aan dakisolatie zouden doen, want de belangrijkste oorzaak van energieverlies in een woning is de slechte isolatiekwaliteit van de woning. Door hier in te investeren valt er het meest winst te maken  én voor het milieu én voor de portemonnee.

Daarnaast kies ik specifiek voor het isoleren van een sociale woning om de samenwerking van de SHM Vlaamse Ardennen met de vzw Goed Wonen te benadrukken. Deze samenwerking houdt in dat Goed Wonen zal instaan voor het isoleren van een heel aantal sociale woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij.

Momenteel werden er al zo’n 15 woningen geïsoleerd. Het zijn immers de laagste inkomens die de grootste slachtoffers zijn en zullen blijven van stijgende energieprijzen en het ziet er niet naar uit dat die prijzen zullen dalen, integendeel. Steeds meer gezinnen leven in energiearmoede en hebben moeite om de energierekening te betalen.  De sociale huisvestingsmaatschappij wil  alvast haar verantwoordelijkheid nemen om de kwaliteit van de  woningen te verhogen door een programma van dakisolatie voor die woningen waar er nog geen dakisolatie is. Vooral de woningen van voor 1985 moeten grondig aangepakt worden. Die hebben immers geen onderdak en dan is het niet zo eenvoudig om het dak te isoleren.  De plannen zijn dan ook zo snel mogelijk  die daken te vernieuwen en te isoleren. In 2012 zullen de eerste 125 daken vernieuwd en geïsoleerd zijn.

 Ondertussen is men in de wijk Riedekens ook bezig  met het vervangen van de oude aluminium ramen met enkel glas door pvc-ramen met superisolerend lass. Het gaat over 74 woningen, waarvan deze week de laatste 15 afgewerkt worden. Ook dit zal heel wat energie sparen.

En over energie sparen gesproken. De netwerkbeheerder, Vlaanderen en de federale overheid subsidiëren dakisolatie ten volle. De netwerkbeheerder geeft 4 euro per m² dakisolatie, Vlaanderen geeft 500 euro per woning (minimum 40 m²). Bovendien is er nog een belastingaftrek van 40%. In elk geval moet er blijvend over gewaakt worden dat duurzame investeringen toegankelijker worden voor iedereen. Kiezen voor dakisolatie blijft de maatregel met de laagste drempel en met de meeste energiewinst en die financieel rendeert. Isolatiewerken pakken het probleem bij de bron aan en gaan warmteverliezen tegen.

links:

www.energiesparen.be

www.acw.be

www.eandis.be

Gratis telefoonnummer Vlaamse infolijn: 1700

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: