Erfgoedcentrum krijgt doecentrum voor scholen

De Vlaamse overheid en de provincie hebben een akkoord voor de concrete invulling voor het prestigieuze maar leegstaande erfgoedcentrum in Ename. In het gebouw komen een doecentrum, permanente en tijdelijke tentoonstellingen en een erfgoeddepot. In 2001 nam het provinciebestuur het initiatief om aan de archeologische abdijsite in Ename een erfgoedcentrum te bouwen. Het prestigieuze project met een prijskaartje van 9,3 miljoen euro was in 2008 klaar. Gekibbel tussen de Vlaamse overheid en de provincie over dotaties en een concrete bestemming maakt dat het imposante gebouw sindsdien nog altijd leeg staat.

Ik ben heel tevreden met de beslissing. Nadat ik me de voorbije maanden vastbeet in het dossier is er eindelijk licht in de tunnel. Het erfgoedcentrum opent zeer binnenkort de deuren. De voorbije weken is het dossier in een stroomversnelling geraakt. Een actieplan werd aan de Vlaamse administratie bezorgd en de concrete invulling van het erfgoedcentrum is intussen door de Oost-Vlaamse deputatie besproken. In het erfgoedcentrum worden vier functies voorzien: een doecentrum, een permanente tentoonstelling, een polyvalente zaal voor activiteiten van het Provinciaal archeologisch museum Ename en een erfgoeddepot.

De Vlaamse overheid zal een derde van het gebouw, goed voor 1.500 vierkante meter, huren ten voordele van het Vlaams instituut voor onroerend erfgoed (Vioe).

De inrichting van een doecentrum zal centraal staan. Doelgroepen zijn in een eerste fase de basis- en secundaire scholen. Op niveau van het onderwijs zullen educatieve pakketten uitgewerkt worden. Het Vioe voorziet voorts in een permanente tentoonstelling en jaarlijks twee tot drie tijdelijke tentoonstellingen rond onroerend erfgoed. Om dat alles mogelijk te maken wordt de dotatie jaarlijks met 350.000 euro verhoogd. Dat bedrag omvat onder meer personeelskosten en didactisch materiaal.

Het provinciebestuur stelt de grote polyvalente zaal ter beschikking van het Pam, dat nood heeft aan bijkomende ruimtes. De huidige museuminfrastructuur is te beperkt en de behuizing van het personeel is te krap. De multifunctionele zaal zal gebruikt worden voor educatieve workshops, studiedagen en tentoonstellingen in samenwerking met andere musea.

Tenslotte zal de provincie op de ondergrondse verdieping van het gebouw een erfgoeddepot inrichten. In dat depot zal het Oost-Vlaamse bedreigde erfgoed, waaronder museumwaardige stukken, tijdelijk opgevangen en indien nodig behandeld worden. Een concrete uitbating van een cafetaria en mogelijke inrichting van een erfgoedcafé moeten nog onderzocht worden. De provincie sluit ook niet uit dat kantoorruimte wordt verhuurd en dat ook de grote polyvalente zaal ter beschikking wordt gesteld voor evenementen van derden.

links:

http://www.hetnieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=N5369GD7&postcode=9700

http://www.ename974.org/Ndl/pagina/index.html

http://www.vioe.be/

http://www.oost-vlaanderen.be/public/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: