Libië… niet zo onschuldig voor ons land…..

Gisteren voerde ik namens onze fractie mee het debat over Libië.  Hier onder lees je mijn tussenkomst in het debat.

“De democratiseringsbeweging in Libië is niet meer te stuiten. Het regime treedt keihard op tegen de demonstranten en schiet met scherp. De situatie is dramatisch, maar een nog groter drama is dat daarvoor Belgische wapens en munitie worden gebruikt. Ecolo heeft in de Waalse regering mee de licentie afgeleverd waarmee ons land in 2009 hoogtechnologische wapens en zogenaamde handhavingwapens heeft geleverd aan Libië, ondanks zware protesten van de Franstalige ngo’s. Hoe is de toestand in Libië op dit moment? Welke houding nemen België en de EU aan? Zijn er nog Belgen in Libië en welke initiatieven worden genomen om hen te beschermen of te repatriëren? Worden er maatregelen genomen om de eventuele bezittingen en rekeningen van Kadhafi in België of andere Europese landen te blokkeren? Welk standpunt zal België innemen inzake het lidmaatschap van Libië in de VN-Mensenrechtenraad? We mogen uiteraard niet vervallen in selectieve verontwaardiging, want ons land heeft zelf de wapens uitgevoerd die nu tegen het volk worden ingezet. Ons wapenuitvoerbeleid staat haaks op ons buitenlands beleid. Moet er geen structureel overleg tussen het federale niveau en de regio’s worden georganiseerd om een betere convergentie van het beleid te realiseren? Moet een wapenuitvoerverbod naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika niet dringend worden overwogen? Moeten wij de wapenexport niet strenger maken en meer de nadruk leggen op het voorzorgsprincipe en het toezicht op de eindgebruiker?”

De minister gaf een zeer omstandig antwoord van meer dan een kwartier, te lang om hier integraal op te nemen, maar meer dan moeite om eens te lezen . Ik verwijs dan ook graag naar het verslag dat u kan terugvinden op http://www.dekamer.be/doc/PCRA/html/53/ap020.html 

Het antwoord was een heel sterk signaal en getuigde van een zeer doordachte aanpak . Ik heb dat ook zo verwoord in mijn repliek:

Het antwoord van de minister is een duidelijke stellingname.

“Ik deel zijn bezorgdheid voor de landgenoten die nog in Libië zijn. Ik moedig de minister aan om verder zijn Europese voortrekkersrol op te nemen om tot gepaste maatregelen en sancties tegenover Libië te komen. Ik hoop dat de gebeurtenissen ons ook zullen aanzetten tot een grondige denkoefening over de onderlinge verhouding tussen wapenexport en ons buitenlandse beleid. Ik hoop ook dat het Parlement zich niet beperkt tot het uiten van morele verontwaardiging, maar dat we uitkomen bij initiatieven ter ondersteuning van de democratiseringsbewegingen en mensenrechtenorganisaties en bij criteria en regels inzake wapenexport.”

 

links:

videoverslag: http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=none&leftmenu=none&language=nl&cfm=/site/wwwcfm/streaming/archive/viewarchivemeeting.cfm?meeting=20110224-1

Advertenties

Eén reactie to “Libië… niet zo onschuldig voor ons land…..”

  1. ray ban Says:

    I really enjoy my visits to your blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: