Het grote debat over langer werken…

Toen ik donderdagavond (24/02) van Brussel kwam, ben ik in het station van Zottegem uitgestapt om naar het grote ACV-debat over langer werken te gaan luisteren. De organisatoren  hadden een zeer sterk panel samengebracht: Fons Leroy, de grote baas van de VDAB, Peter Vansintjan, kabinetschef van Minister Milquet, Gilbert De Swert, voormalig diensthoofd van de studiedienst van de vakbond en Gianni Duvillier van VOKA. Moderator van dienst was VRT-journalist Chris Denijs.  

Het werd een zeer boeiend debat waarbij vooral gewezen werd op de reeds spontane evolutie van langer werken omwille van:

–          Op latere leeftijd beginnen werken

–          Kinderen die langer studeren en langer thuis werken

–          Steeds meer vrouwen die op de arbeidsmarkt komen en vooral ook de uitbreiding van de tewerkstelling in de non-profitsector, de sector bij uitstek voor vrouwelijke tewerkstelling

–          De gestage opschuiving van de leeftijd warop brugpensioen mogelijk is

Ander klemtonen die mij bijblijven:

–          Als je mensen langer wilt laten werken, dan moet er op de eerste plaats een jobaanbod zijn (het baat niet mensen te activeren om ze uiteindelijk geen werk te kunnen aanbieden)

–          Brugpensioen blijft een goed vangnet voor herstructureringen, maar moet herdacht worden in de zin van: iemand van 52 jaar moet een vervangingsinkomen kunnen krijgen en een aanvullende vergoeding van de werkgever (= systeem brugpensioen), maar moet tegelijkertijd toch ook gecoacht worden om een nieuwe werkgever te vinden, waar hij zijn aanvullende vergoeding van bij de herstructurering van zijn bedrijf mag mee nemen. Dus geen brugpensioen meer als een definitief uit de arbeidsmarkt zetten tot aan uw pensioen, maar wel als een tijdelijk vangnet me teen goed vervangingsinkomen. Vanaf de leeftijd van 58 jaar kan het dan wel weer als een overgang naar het pensioen..

–          We moeten veel meer in termen van een gelijk aantal loopbaanjaren denken dan in functie van een pensioenleeftijd (bvb 45 jaar werken = volledige loopbaan voor een pensioen)

Heel veel stof om over na te denken…

http://www.hetgrotedebat.be/panel.html

Advertenties

2 Reacties to “Het grote debat over langer werken…”

  1. ray ban Says:

    Great Blog. I add this Blog to my bookmarks

  2. ray ban solglasögon Says:

    I have never read such a excellent article and I am coming back tomorrow to continue reading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: