Extra Kamercommissie over Europese top

Ik zat deze namiddag de extra commissie in de Kamer voor over de Europese top van vandaag en morgen. Premier Leterme gaf er toelichting over de verschillende dossiers (vnl Libië en het competitiviteitspact). Uit de tussenkomsten en de antwoorden van de Premier onthouden we vooral dat on sland een vurige verdediger blijft van het sociaal overlegmodel en dat op de top ook zal verdedigen samen met de andere Beneleuxlanden.

Twee, deze regering in lopende zaken zal aan al haar verplichtingen die Europa haar oplegt voldoen en dus een begroting en een plan voorleggen voor de komende jaren. “Maar”, voegde de Premier daar aan toe “het staat natuurlijk elke nieuwe regering vrij om het plan dat wij neerleggen aan te passen als er andere inzichten zijn bij de nieuwe regering.”. Als men het beleid wilt veranderen dan moeten de winnaars van de verkiezingen er voor zorgen dat ze een regering vormen.

Drie, naar aanleiding van het Europees Semester dat verplichtingen oplegt inzake budget, staatsschuld, productiviteit,….. zijn blijkbaar plots een paar parlementsleden wakker geschoten en vragen zij meer betrokkenheid van het parlement. Ik heb er hen evenwel op gewezen dat de Cel Europese Zaken reeds sedert december nota’s heeft gestuurd aan de Kamerleden over deze problematiek en de parlementsleden dus ook in eigen boezem moeten kijken. Maar het zou inderdaad zinvol zijn om een debat te voeren over hoe we het parlement meer kunnen betrekken bij het bepalen van standpunten en engagementen op Europees vlak. Ik vind trouwens dat alle ministers in de commissie hun standpunten zouden moeten komen aftoetsten  met de parlementsleden. In alle geval heb ik beloofd om aan de Kameroorzitter te vragen het debat hierover te organiseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: