Veel moed en vertrouwen toegewenst aan onze militairen en hun families.

Deze namiddag kwam de plenaire vergadering van de Kamer bijeen om te debatteren over de resolutie die vorige vrijdag werd gestemd in de commissie mbt de steun aan de regering om militair tussen te komen in Libië.

Namens de CD&V fractie heb ik onze steun toegezegd aan de militaire operatie voor het afdwingen van de no-fly zone boven Libië in overeenstemming met VN-resolutie 1970 met inzet van Belgische militaire middelen. Ik benadrukte dat deze operatie niet risicoloos is en met de nodige voorzichtigheid moet benaderd worden.  De drie voorwaarden die de Belgische regering en het parlement hebben gesteld – een legitieme vraag vanuit Libië, de participatie van de Arabische Liga en een mandaat van de VN Veiligheidsraad  – blijven cruciaal.

 Maar daarenboven moet de EU de komende weken, maanden en jaren de harten trachten te winnen van de Arabische bevolking.

 “Wij moeten de jonge mensen die nu betogen in de straten en zij die opkomen voor democratie en vrijheid, tonen dat we hen steunen en niet hun oude, corrupte leiders. Dit doen we niet door gewoon wat fondsen vrij te maken, maar door zichtbare acties op het terrein – gaande van het oprichten van vluchtelingenkampen, het regelen van voedselvoorziening en repatriëring tot het versterken van het middenveld, het assisteren bij de wederopbouw van de verschillende landen en het steunen van democratische instellingen.”

Het is volgens mij daarom van het allergrootste belang dat Europa – parallel met de militaire operaties die aan de gang zijn – onmiddellijk een zeer intensief diplomatiek en politiek proces opstart. Dit moet ons toelaten om in dialoog te treden met alle mogelijke betrouwbare gesprekspartners in Libië die willen samenwerken met Europa om te komen tot een democratische transitie en tot een Libië dat respect heeft voor haar eigen bevolking en de mensenrechten.

 Onze fractie vraagt verder ook de samenroeping van de gemengde commissie van Kamer en Senaat voor de opvolging van de buitenlandse missies om de militaire operatie op de voet te volgen.

 Ik wens de Belgische militairen die zullen deelnemen aan deze operatie en hun families  veel moed en vertrouwen voor de komende dagen en weken.

 Het volledige debat: 

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/Villa%2BPolitica

(mijn tussenkomst rond minuut 30′).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: