IPA zorgt voor verhoging sociale uitkeringen

Gisteren werd het bemiddelingsvoorstel van de regering voor het Interprofessioneel Akkoord 2011-2012 goedgekeurd in de commissie Sociale Zaken van de Kamer. Ik ben tevreden over de verhoging van de sociale uitkeringen. De besteding van de welvaartsenveloppe is sinds de uitvoering van de Rechtvaardigheidsagenda van de regering-Leterme de vierde financiële injectie op rij om de oudste en laagste pensioenen op te krikken.
De besteding die nu afgesproken is zal heel concreet leiden tot een verhoging van de laagste pensioenen met 250 euro bruto per jaar en tot en verhoging van de laagste werkloosheidsuitkeringen met 204 euro bruto per jaar. Wetende dat 1 op 5 gepensioneerden een armoederisico loopt (bij de 75-plussers stijgt dit tot 1 op 4) is dit erg belangrijk in de strijd tegen de armoede en het versterken van de wettelijke pensioenpijler. Ook voor de invaliden is er een belangrijke doorbraak. Al jaren wordt aangeklaagd dat de inkomenssituatie van deze doelgroep precair is. Dankzij het bemiddelingsvoorstel zal elke gerechtigde op een ziekte-en invaliditeitsuitkering vanaf nu 250 euro per jaar extra krijgen. Slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten kunnen respectievelijk maximum 575 en 265 euro extra krijgen.
Daarnaast is er voor alle sociale uitkeringen, behalve de werkloosheidsuitkering, een verhoging van 2% voorzien vanaf een bepaald aantal jaren dat men de uitkering krijgt (5 of 6 jaar).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: