IPA-wet goedgekeurd!

Gisteren ( 8/4) werd in de plenaire zitting het  de IPA-wet goegekeurd.

Hieronder vindt u mijn tussenkomst:

Het wetsontwerp dat voorligt en dat een verbeterd huiswerk is van het ontwerp-akkoord van de sociale partners is van groot belang en omvat een aantal afspraken voor de komende jaren voor alle werknemers en werkgevers in dit land. De regering heeft een aantal belangrijke veranderingen aangebracht , na veel overleg en heeft duidelijke keuzes gemaakt binnen een beperkte budgettaire context. De discussie in de commissie en het vele overleg heeft ons geleerd dat er een groot draagvlak is voor dit bemiddelingsvoorstel, zowel in bij de politiek als bij de sociale partners. Dit is een belangrijk gegeven voor  het in stand houden van de sociale vrede in dit land. We gaan dit wetsontwerp dan ook steunen. Maar wat minstens even belangrijk is, en eigenlijk samen spoort met dit wetsontwerp, en het lag ook op tafel bij de onderhandelingen van de sociale partners, dat is de besteding van de welvaartsenveloppe. En waar de  sociale  partners vragende partij waren om in alle geval 60% van de 498 miljoen euro te besteden, engageert de regering zich voor de volle 100%. Hiermee zullen de oudste en laagste pensioenen  en de laagste uitkeringen verhoogd worden. Ook die keuze steunen we voluit.

Voor onze fractie is dit een logische verderzetting van een rechtvaardigheidsagenda die drie jaar geleden werd aangevat om voor de laagste pensioenen en de laagste uitkeringen een inhaalbeweging te doen.

De laagste pensioenen zullen hierdoor met 250 euro per jaar omhoog gaan, de laagste uitkeringen voor langdurig werklozen met 340 euro en wat voor onze fractie zeer belangrijk is en waar we al jaren op aandringen is de verhoging van de invaliditeitsuitkeringen met 250 euro per jaar, naast de 2% als men een aantal jaren gerechtigd is.

Dit is belangrijk om de welvaartskloof te dichten en een belangrijke hefboom in de strijd tegen de armoede.

Toch ook nog een paar kanttekeningen bij dit bemiddelingsvoorstel:

–          De vraag aan de  premier om het systeem van indexering dat Europees soms ter discussie staat te blijven verdedigen als belangrijk instrument om de koopkracht van de mensen te beschermen. (zij het dat we moeten nadenken over de volatiliteit van het systeem).    

–          Twee : de voorstellen mbt de harmonisering van de statuten arbeider-bediende. Het gaat hier om een eerste stap en die levert geen grote bijdrage aan de transaprantie van ons arbeidsrecht, maar we kunnen er mee leven omdat we het ook effectief als een eerste stap beschouwen naar een definitief geharmoniseerd systeem.

Maar we willen waakzaam zijn, want er is eigenlijk geen enkel echte deadline , geen tijdslijn voorzien en we wille niet dat de sociale aprtners tegen 2016 geen resultaat boeken. Daarom vragen we aan een volgende regering om hierover dwingende afspraken te maken met de sociale partners.

Links:

volledig debat : http://www.dekamer.be/doc/PCRI/html/53/ip028x.html 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: