Nieuwe regeling studentenarbeid!

Morgen komt op de Ministerraad de nieuwe regeling voor studentenarbeid. Vanaf 01 januari 2012 zullen de studenten  50 dagen per jaar studentenarbeid mogen doen, vrij te kiezen wanneer gedurende het jaar. Er zal nog één tarief van sociale bijdragen toegepast worden. Er zal van het loon van de student 2.71% sociale bijdragen afgehouden worden en de werkgever zal 5.42% sociale bijdragen op het loon moeten betalen.

Waar het vroeger niet mogelijk was om een student voor een gans jaar tewerk te stellen  voor bvb 1 dag per week (er was een beperking tot 6 maanden) zal dat vanaf januari 2012 dus wel mogelijk worden. Voor heel wat bakkers, beenhouwer, cafés  en kleine winkels een grote verbetering.

Het systeem wordt dus fel vereenvoudigd,  kan  zeer flexibel toegepast worden en schept een grote rechtszekerheid. Er wordt een electronisch opvolgingssysteem uitgewerkt waardoor er geen fouten meer mogelijk zouden kunnen zijn en noch studenten , noch werkgevers buiten de lijntjes kunnen kleuren. De studenten en de werkgever zullen op elk moment hun aantal dagen studentenarbeid kunnen raadplegen. Vandaar dat ik vind  dat er nu ook streng handhavingsbeleid moet komen. Iedereen zal nu perfect zijn rechten en plichten kennen en dus kan het niet meer dat studenten nu nog slachtoffer zouden zijn van misbruiken door de werkgever. Gebeurt het dan toch, dan moeten er strenge straffen volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: