Niet de index is het probleem, maar de energie- en voedselprijzen.

Gisteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer wilde ik van minister Milquet weten hoe ze de hervorming van de loonindexering ziet. Dat is immers een van de aanbevelingen van Europa voor ons land.

Mijn stelling daarover is dat niet de index het probleem is, maar wel de manier waarop sommige prijsstijgingen tot stand komen en ik heb dat gisteren in de Kamer ook uitgelegd.:

1. Dankzij ons indexeringssysteem hebben we de koopkracht van de werkende Vlaming, van de gepensioneerden en van de mensen die van een uitkering moeten leven op peil gehouden. Hierdoor heeft de Belgische consumptie goed stand gehouden, wat van groot belanng is geweest bij het hernemen van onze economie.

2. Ons systeem van loonindexering heeft blijkbaar de Belgische economische groei niet afgeremd. Onze groei is hoger dan het Europees gemiddelde en we worden overal in Europa geprezen voor het groot aantal jobs (2 keer meer dan Duitsland) dat we hebben kunnen behouden tijdens de crisis.  De automatische indexering heeft hierop geen invloed gehad.

Ons systeem is dus nog zo slecht niet. Vandaar dat ik vind dat niet het loonindexeringssysteem in vraag moet gesteld worden, maar wel hoe we de evolutie van de enrgie- en voedselprijzen betere kunnen reguleren om zo de inflatie onde controle te houden. Het inflatieverschil tussen België en de andere landen is voor een groot deel te wijten aan de evolutie van die energie- en voedselprijzen in ons land. De hogere  elektriciteitsprijzen bijvoorbeeld weerspiegelen niet de stijging van de productiekosten en in bepaalde contracten worden de gasprijzen geïndexeerd door ze te koppelen  aan de olieprijzen op de internationale markten, terwijl er theoretisch gezien geen link is tussen die twee.  Wat betreft de voedselprijzen zien we dat die 28.4% hoger liggen dan in Nederland. Daar moeten we ons toch vragen bij stellen. En hoe leg je uit dat de prijzen in cafés en restaurants toegenomen zijn met 2.3% tussen het derde kwartaal 2009 en dat van 2010, wetende dat er een BTW-verlaging van 21% naar 12% beslist was.

Vandaar dus dat  een hervorming van ons loonindexeringssysteem op de regulering van de prijzen van energie en voedsel moet gefocust worden en niet op het systeem van indexeren zelf, want dat blijkt een goed instrument te zijn dat voor de noodzakelijke sociale vrede zorgt en de koopkracht op peil houdt.

In haar antwoord stelde minister Milquet dat ze  zal voorstellen aan Europa om de aanbeveling te wijzigen in de zin van dat niet het loonindexeringssysteem moet hervormd worden, maar dat we wel het wettelijk kader moeten optimaliseren.:

“De aanbevelingen van de Europese Commissie moeten nog goedgekeurd worden door het EMCO en het EPC vandaag, respectievelijk morgen, de Epsco- en de Ecofin-raden volgende week en ten slotte nog door de Europese Raad van einde juni. Ze kunnen dus nog worden aangepast. Daarnaast moeten de lidstaten op basis van die aanbevelingen binnen twaalf tot achttien maanden maatregelen nemen en er rekening mee houden bij de opmaak van de begroting voor 2012. 

Wat de grond van de zaak betreft, de Europese Commissie stelt ons loonindexeringsmechanisme als dusdanig niet ter discussie. Dat is essentieel. 

België overweegt trouwens om de aanbeveling te verdedigen dat de vraag om het systeem te hervormen, wordt vervangen door de vraag om het bestaande wettelijke kader te optimaliseren in samenspraak met de sociale partners, zoals dat in ons land gebruikelijk is. 

U hebt gelijk. Wij mogen ons niet alleen richten op het loonindexeringmechanisme, maar wij moeten ons richten op het geheel van de indexeringmechanismen in onze economie, en dus ook dat van de prijzen. Daarom hebben wij voorgesteld de aanbevelingen aan te passen.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: