Verlenging pensioenbonus

In onze Kamercommissie Sociale Zaken werd vandaag het wetsvoorstel van CD&V gestemd dat de pensioenbonus verlengt met 1 jaar na 1 december 2012.

In het kader van het generatiepact werd voor werknemers en zelfstandigen een pensioenbonus ingevoerd. Wie doorwerkt na 62 jaar of na 44 loopbaanjaren, krijgt per effectieve dag tewerkstelling tot de leeftijd van 65 jaar, voor de rest van zijn leven, bovenop het voorziene pensioenbedrag iets meer dan 2 euro per dag extra.

Voor sommigen kan dit – volgens de berekening van de ombudsdienst Pensioenen – een verhoging van het maandelijks pensioen zijn met meer dan 150 euro.

Deze maatregel loopt normaal gezien af op 1 december 2012. Voor sommigen kan het voordeliger zijn om vervroegd op pensioen te gaan. Dat zou een totaal verkeerd signaal zijn. 

 “We moeten mensen nu al de zekerheid geven dat deze maatregel niet wordt stopgezet. Integendeel, de maatregelen om mensen langer aan het werk te houden moeten nog versterkt worden. Dan denken we niet enkel aan de pensioenbonus, die vb. al zou kunnen starten vanaf 60 of na een loopbaan van 40 jaar; maar ook aan maatregelen om werkgevers ertoe aan te zetten oudere werknemers te houden of aan te trekken. Het zijn immers enkel diegenen die het geluk hebben om na hun 62e te kunnen blijven werken, die van de bonus kunnen genieten”.

Daarnaast worden de overheidsdiensten verplicht om beter over het bestaan van de pensioenbonus te communiceren. Bij simulaties of pensioenvooruitberekeningen moet het bestaan en het effect van de pensioenbonus duidelijk vermeld worden.

Normaal gezien worden eind 2011 de maatregelen van het generatiepact geëvalueerd. CD&V vreest echter dat dit te laat zal zijn. Daarom noemt CD&V de verlenging van de huidige maatregel een tussenstap om tot grondige maatregelen te komen. 

Advertenties

Eén reactie to “Verlenging pensioenbonus”

  1. Keulers Oswald Says:

    Beste Stefaan: Zou het niet interessant zijn om samen te werken aan een discriminatie bonus voor de CLB-sector . Met de Limburgse delegatie willen wij een concept uitwerken dat U eventueel ter bespreking kunt voorleggen in de Commissie Sociale Zaken . Naar ik vernomen heb zou de Commissie zich gaan bezig houden met het ontwikkelen van BONUSSEN in het kader van de pensioenverlengingen .Graag uw antwoord .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: