Nieuwe conventie op huispersoneel

De Internationale Arbeidsconferentie nam gisteren in Génève de nieuwe Conventie op Huispersoneel aan met 396 stemmen voor, 16 tegen en 63 onthoudingen.

Miljoenen huismeiden, kinderoppassen en koks staan nu een stap dichter om in de toekomst dezelfde arbeidsvoorwaarden te genieten als andere arbeiders.

Onder de nieuwe conventie moeten landen er immers op toezien dat ook zogenaamde ‘domestic workers’ regelmatige werkuren krijgen samen met verlofdagen, moederschapsverlof en sociale zekerheid. In vele landen van het Zuiden vormt huishoudpersoneel een zeer belangrijk deel van de (informele) economie en is het inkomen uit werk als huispersoneel vaak de enige bron van inkomsten voor hele families. Het belang van deze conventie op termijn mag dus niet onderschat worden, en verklaart waarom ACW en Wereldsolidariteit hier zo op hebben ingezet de afgelopen jaren.

De CD&V Kamerfractie zal dan ook een resolutie neerleggen in de Kamer die België aanspoort om deze conventie zo snel mogelijk te ratificeren en roept alle andere democratische partijen dit voorstel mee te steunen.

Deze problematiek ligt de CD&V nauw aan het hart – niet in het minst door het baanbrekend werk dat Zuster Jeanne Devos hier de afgelopen jaren rond heeft verricht in India. Haar werk toont immers trouwens dat de problematiek van huishoudpersoneel rechtstreeks gelieerd is aan ontwikkeling, waardig werk, vrouwenrechten en de strijd tegen armoede.

Uiteraard heeft deze Conventie ook gevolgen voor de Belgische wetgeving. Daarom heeft CD&V vandaag ook zelf een wetsvoorstel ingediend dat een beter statuut regelt voor de huishoudhulp. Verschillende aspecten komen aan bod: minimumloon, arbeidsvoorwaarden… In de praktijk gaat het over de samenvoeging van het statuut van de dienstbode en van de huisbediende.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: