Eerste Nationale Mantelzorgdag

            

Vandaag is het de eerste nationale dag van de mantelzorg in samenwerking met onze Waalse zustervereniging Aidants Proches! Het nieuwe wetsvoorstel wordt aangekondigd en voorgesteld in verband met het statuut van de werkende mantelzorger.

Na de vaststelling dat er in het Franstalige landsgedeelte nog geen specifieke structuur bestond ter ondersteuning van de mantelzorgers, heeft de Koning Boudewijn Stichting (KBS) in december 2006 haar steun verleend aan het initiatief om een vzw voor mantelzorgers op te richten in het Franssprekende landsgedeelte, nl. “asbl Aidants Proches”. Ook hun belangrijkste doelstellingen zijn het informeren, oriënteren en ondersteunen van mantelzorgers. In januari 2010 vroeg het Staatssecretariaat voor Personen met een handicap hen een studie te maken over de erkenning van mantelzorgers, in het bijzonder over het opzetten van ondersteunende maatregelen voor werkende mantelzorgers. Ondanks de grote verschillen in de bestaande maatregelen tussen de twee gewesten in ons land, zijn uit het onderzoek verscheidene voorstellen voortgevloeid om de bestaande maatregelen betreffende de steun aan Belgische mantelzorgers verder uit te bouwen.  

Wat is mantelzorg?

Mensen nemen al eeuwen de zorg op voor iemand die dat zelf niet meer kan.  Zorgen voor een zieke medemens is al zo oud als de straat.  Vroeger bestond daar geen woord voor, sinds enkele jaren wel.  Tegenwoordig noemt men dit mantelzorg. Mantelzorg is de extra zorg die aan een zorgbehoevende persoon wordt gegeven door één of meerdere leden van zijn of haar directe omgeving, waarbij de zorgverlening voortvloeit uit de sociale relatie, buiten het kader van een hulpverlenend beroep of georganiseerd vrijwilligerswerk.Mantelzorg is een zeer ruim begrip.  Mantelzorgsituaties kunnen heel uiteenlopend zijn evenals de zorgvragen die erin gesteld worden.  De definitie is een beschrijving van wat allemaal binnen dit ruime kader valt. Dit ruime kader heeft ook betrekking op de leeftijd.  Mantelzorg is iets dat bij alle leeftijden past. Mantelzorg kan met een verschillende intensiteit gebeuren.  De centrale mantelzorger, de mantelzorger die de meeste taken opneemt, kan op een zeer intensieve manier de zorgen uitvoeren.  Dit kan gaan tot een 24 uur op 24 aanwezigheid, zeven dagen op zeven.  Daarnaast zijn er ook ‘lichtere’ vormen van mantelzorg. Het is ook mogelijk dat één en de dezelfde mantelzorger de zorg opneemt voor verschillende personen.

Links:

www.mantelzorg.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: