Doktersbriefje voor één dag kan weg.

Werkgeversverzet ebt langzaam weg

 Het voorstel om het doktersbriefje voor 1 dag afwezigheid af te schaffen, stoot niet meer op hard verzet. Afschaffen zal evenwel veel tijd vergen. Vandaag reageren dewerkgeversorganisaties gematigd tot positief op een gelijknamig voorstel van het christelijk ziekenfonds CM, in een wetsvoorstel gegoten door drie CD&V parlementsleden : Nahima Lanjri en Sonja Becq en mijzelf. Er is één uitzondering. Het kleine NSZ, het Nationaal Syndicaat van Zelfstandigen, denkt nog dat het absenteïsme massaal zal toenemen dan. Het enig denkbare alternatief voor het NSZ is de wederinvoering van de carensdag, de niet-betaling van de eerste dag afwezigheid, zoals nog geldt voor enkele arbeidersgroepen.

Het NSZ gelooft nog dat een doktersbriefje een rem is op onterecht absenteïsme. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en anderen geloven dat niet meer. ‘Wie wil thuisblijven, laat zich niet afschrikken door een doktersbriefje. Het is niet moeilijk je huisarts wijs te maken dat je je niet goed voelt’, aldus woordvoerder Jochen Bessemans.

Voka ‘staat niet geheel weigerachtig’ tegenover het voorstel. De federale werkgeversorganisatie VBO – die in 2004 het voorstel D’Hondt radicaal afschoot – wil het nu aanvaarden ‘als er andere controlemogelijkheden komen’.

Unizo, de Vlaamse organisatie van zelfstandige ondernemers heeft al het verst nagedacht. Kris Baetens: ‘Wij hebben de CM meteen gemaild dat we er overleg over willen. Afschaffen van vandaag op morgen, kan niet’, zegt Baetens.

Ikzelf vind dit ook niet de bedoeling. De wet zegt dat een ziektebriefje vereist is als een cao, een arbeidsreglement of de werkgever dat eist. Wij willen die mogelijkheid schrappen voor afwezigheden van één dag, maar niet zonder het sociaal overleg daarover te respecteren.

Het socialistisch ziekenfonds is het eens met het voorstel van de CM. Ze hebben het zelf al ingevoerd voor hun eigen medewerkers voor de eerste afwezigheid, berekend per maand.

Wat was de aanleiding voor de CM om de kat de bel aan te binden? Het relatief huisartsentekort: als de artsenbezoeken voor die briefjes zouden wegvallen, komt plots een heel pak huisartsentijd vrij. Het is ook een bezuiniging.

Bij de huisartsen zijn twee grote reacties te horen. Eén van vreugde omdat de samenleving dan zou stoppen hen te degraderen tot papiertjesinvullers. Anderzijds de vrees voor het wegvallen van een deel van hun inkomen en de vrees dat patiënten te laat naar de huisarts gaan.

 

Advertenties

2 Reacties to “Doktersbriefje voor één dag kan weg.”

 1. baeke huisarts Says:

  Geachte,

  bede kennis te nemen van het standpunt van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen

  Vandaag: 08.08.2011: De werkdruk van een doktersbriefje…

  http://www.svh.be

  mvg

  Rufij BAEKE – huisarts

 2. Michel De Munck Says:

  Dag Stefaan,

  Ik nodig je uit om 1 maandje ‘stage’ bij mij te komen lopen en dan pas te overwegen uw wetsvoorstel in te dienen.
  Overigens mag je nu wel al een wetsvoorstel indienen: erkenning van echte huisartsensyndicaten als deelnemer in de overleorganen van overheid en RIZIV.

  Hartelijk,
  Michel De Munck
  huisarts, bestuurslid Syndicaat van Vlaamse Huisartsen en gemeenteraadslid voor de CD&V

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: