Vandaag in De Standaard….

Vooral Wallonië profiteert van federaal banenplan

 

Vooral Wallonië profiteert van federaal banenplan

Hoeveel extra banen erbij zijn, weet niemand

Het win-winbanenplan van minister Joëlle Milquet heeft op één jaar 50.000 begunstigden gehaald, ruim de helft ervan in Wallonië.

Van onze redacteur

Het in Vlaanderen vrij onbekend gebleven win-winbanenplan van federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH), uitgevaardigd eind 2009 als anti-crisismaatregel, bracht in één jaar tijd 50.000 banen op. Correctie: of het echt banen zijn weet men niet, de 50.000 werklozen die werk vonden, krijgen een werkvergoeding van de RVA.

Dat blijkt uit het antwoord van de minister op vragen van kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V). Het federale plan mikte in de eerste plaats op de jongerenwerkloosheid die massaal is in Wallonië en Brussel. Daarnaast richtte het plan zich op werklozen van middelbare leeftijd (50 +) en op langdurig werklozen (+ 1 jaar).

De werklozen krijgen een kaart waarmee ze bij werkgevers kunnen tonen hoe ‘goedkoop’ ze zijn: de RVA betaalt voor hen een werkvergoeding (500, 750, 1.000 of 1.100 euro per maand) en de werkgever mag dit van hun loon afhouden.

Eind 2010 kregen 51.000 mensen zo’n uitkering: 32.000 jongeren (60 procent), 13.000 langdurig werklozen (25 procent) en 6.000 50-plussers (15 procent).

Wallonië heeft meer dan de helft van die banen, Vlaanderen bijna 40 procent, Brussel 9 procent. Er circuleren beperkte verklaringen voor die verschillen. Het win-winplan mikte op de jongerenwerkloosheid van Wallonië en Brussel; Vlaanderen heeft minder jeugdwerkloosheid. De maatregel voor de 50-plussers richtte zich als compensatie theoretisch meer op Vlaanderen, maar Vlaanderen had al een eigen premiestelsel voor de aanwerving van werkloze 50-plussers en bedrijven mochten de twee subsidiesystemen niet combineren. De facto was de regeling dus vooral nuttig voor Wallonië en Brussel. Voor de lage score van Brussel wordt verwezen naar het zwakkere zoekgedrag van de werklozen en naar de Brusselse jobs, die vooral voor hoger geschoolden zijn.

Men vermoedt ook dat de gevoerde promotie voor dit banenplan ongelijk was in de drie gewesten. Belangrijk is nog dat het win-winbanenplan afloopt in december. Het was een anti-crisismaatregel en de crisis is voorbij. Maar dat is niet altijd een beletsel om de zaak toch te verlengen. En misschien zitten we tegen het jaareinde alweer in een crisis. Niemand weet hoeveel extra banen het plan heeft opgeleverd. Zijn degenen die werden aangeworven, echt extra aangeworven? Of zijn ze in de plaats gekomen van anderen die dan nu werkloos zijn (‘substitutie-effect’)? Of zouden ze sowieso zijn aangeworven, ook zonder premie (‘death weight-effect’)? Er gebeurt daarover geen onderzoek, zegt Vercamer die hoopt dat het Rekenhof die studie zou aanvatten voor alle banenplannen.

Recentere cijfers die Milquet verspreidde, spreken van een resultaat van 73.000 banen op 30 juni 2011. Daarvan is nog geen verdeling bekend.

 
© 2011 Corelio  www.destandaard.be
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: