Op vijf jaar tijd verdubbeling van het aantal mensen dat zorgverlof opneemt om thuis een zwaar ziek familielid op te vangen.

Minister Milquet gaf als antwoord op mijn schriftelijke vraag cijfers over de evolutie van het aantal mensen dat loopbaanonderbreking neemt voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid.

Op vijf jaar tijd verdubbelde het aantal mensen die van dit zogenaamde “zorgverlof” gebruik maakt.

In 2010 namen 16.715 mensen zorgverlof voor de bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid.  Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2005 (8.033 mensen namen toen “zorgverlof”). Dit soort verlof is vooral ingeburgerd in Vlaanderen. Van die 16.715 mensen waren er 14.013 Vlaming en 2.192 Walen, in Brussel waren er dat 510.

Zorgverlof wordt ook vooral door vrouwen opgenomen: 12.064 vrouwen (ongeveer ¾) en 4.651 mannen (ongeveer ¼).

Men kan zijn prestaties ofwel volledig onderbreken ofwel halftijds ofwel met 1/5 verminderen. Dat is telkens ongeveer 1/3:

–          Voltijds 4.434 mensen

–           Halftijds 5.418 mensen

–          1/5 vermindering prestaties: 5.783 mensen

Een werknemer kan  zijn prestaties voor maximum 12 maanden per zwaar ziek gezins- of familielid volledig onderbreken. Voor iemand die zijn prestaties gedeeltelijk vermindert, is de maximumduur per zwaar ziek gezins- of familielid 24 maanden. Men kan de periodes van vermindering opnemen met een minimum van 1 maand tot maximum 3 maand, aansluitend of niet, tot de maximumtermijn bereikt is.

Ik wil de bestaande regeling nu uitbreiden en de maximumtermijnen dat men “zorgverlof” kan opnemen verdubbelen tot maximum 24 maanden bij voltijds onderbreking en maximum 48 maanden bij deeltijdse onderbreking van de prestaties.

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat er steeds meer vraag is naar dit soort verlof en op het terrein zegt men ons dat een verdubbeling van het zorgverlof tegemoet komt aan een nood. Die verdubbeling is er nu al voor alleenstaande ouders die een zwaar ziek kind opvangen, maar met dit wetsvoorstel  wil ik dit uitbreiden tot alle werknemers die een zwaar ziek gezins- familielid opvangen. Dankzij de goede thuiszorgondersteuning (gezinszorg, thuisverpleegkunde, …) kunnen steeds meer mensen met  “zorgverlof” instaan voor de opvang van een zwaar ziek gezins- of familielid. Dit verder uitbouwen is dan ook niet meer dan logisch.

 

Advertenties

Eén reactie to “Op vijf jaar tijd verdubbeling van het aantal mensen dat zorgverlof opneemt om thuis een zwaar ziek familielid op te vangen.”

  1. Marleen Vandecasteele Says:

    Ik sta voor 100% achter dit voorstel. Het is nog altijd beter dat personen die hulp nodig hebben kunnen rekenen op familie, zo kunnen ze dan ook veel langer in hun vertrouwde omgeving verzorgd worden, wat de meesten toch nog verkiezen boven een opname in een rusthuis of verdere verzorging in een ziekenhuis. Hopelijk haal je uw slag thuis, ik zal erzeker voor duimen. Ook mensen met psychische problemen kunnen beter geholpen worden door familie omdat familie nog beter de achtergrond kent van hun probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: