Het is nog niet gedaan in Libië….

In de Kamer kwam ik gisterennamiddag  in de gemengde commissie Defensie en Buitenlandse Betrekkingen namens CD&V tussen in het debat over de toestand in Libië.

De drie belangrijkste klemtonen in mijn tussenkomst waren:

– “Responsability to protect” gaat veel verder dan een (beperkte) militaire interventie in Libië. Het gaat over een langdurig engagement van de internationale gemeenschap, na of naast het militaire ook op politiek, diplomatiek en economisch vlak. Nu het einde van het militair optreden in zicht komt, zal de tweede fase, de wederopbouw van het land, een langdurige en doorgedreven inspanning vragen van de internationale gemeenschap en ook van ons.

– de vraag voor een meer leidende  en coördinerende rol van Europa om de transitie naar en de creatie van een democratische Libische staat te begeleiden en te ondersteunen

– de uitdaging van de “economische wederopbouw” in Libië.  Dat is volgens mij een belangrijke voorwaarde om tot stabiliteit in het land te komen. Libië heeft gas- en oliereserves. Het zal er vooral op aankomen tot een effectief en effciënt herverdelingsmechanisme te komen waardoor de ganse Libische bevolking kan profiteren van de olie- en gasinkomsten en niet alleen een klein groepje politieke leiders en hun medestanders. Het is nodig dat hierover een visie ontwikkeld wordt in Libië, maar ook in Europa, IMF, de Wereldbank,… Ook de gelden van Kadaffi, die eerder bevroren werden, worden best snel vrij gegeven om de Nationale Overgangsraad in staat te stellen de wederopbouw te beginnen.

Tot slot  verwees ik ook naar het idee dat  professor Vandewalle, een autoriteit op vlak van Libië, lanccerde om in Libië een Nationale Waarheids- en Verzoeningscommissie op te richten (naar het voorbeeld van wat er in Zuid-Afrika is gebeurd) om zo snel mogelijk tot verzoening te komen in een verdeeld land als Libië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: