Dringend een oplossing nodig voor de snel oplopende pensioenkosten in de openbare ziekenhuizen.

De vergrijzing slaat ook toe in de openbare sector met onder meer verstrekkende gevolgen voor de openbare ziekenhuizen. Om de pensioenen van de het vast benoemd zorgpersoneel in de openbare ziekenhuizen te kunnen blijven betalen moeten de pensioenbijdragen die de ziekenhuizen moeten betalen fors opgetrokken worden.

Voor 2010-2011 gaat het over een meerkost van meer dan 20 miljoen euro in Vlaanderen en voor de periode  2012-2016 gaat het over een meerkost van 176.4 miljoen euro (ramingen van Icuro, de koepel van de openbare ziekenhuizen).

De impact van de financiering van de pensioenlasten voor vast benoemden  is dus zeer groot en zonder bijkomende financiële middelen zullen een aantal ziekenhuizen bedreigd worden in hun voortbestaan of in alle geval niet meer kunnen voldoen aan de financiële criteria die opgelegd worden in het kader van bepaalde investeringen (zoals nieuwbouw of verbouwingen).

Er moet dus een oplossing komen voor de financiering van de gestegen pensioenbijdragen, maar daar zouden een aantal voorwaren moeten aan gekoppeld worden:

–          Deze meerkosten kunnen in geen geval doorgerekend worden aan de patiënt

–          Een stop van aanwerving van statutair personeel in de openbare ziekenhuizen (in alle fusieziekenhuizen werd, in overleg met de vakbonden, geopteerd om nieuwe medewerkers te integreren in een contractueel stelsel   en dus niet meer vast te benoemen; de overgrote meerderheid van al het zorgpersoneel  in gans Vlaanderen (89%) l werkt immers in contractueel verband)

–          Opbouw van een eenheidsstatuut voor het zorgpersoneel (ongeacht of ze in openbare of private ziekenhuizen werken). 

–          De uitbouw van een tweede pensioenpijler om het bestaande niet meer houdbare  verschil in pensioen voor een groot deel weg te werken.  Een vast benoemde verpleegkundige  die een volledige voltijdse loopbaan heeft krijgt 500 euro meer pensioen per maand dan een collega met dezelfde loopbaan, maar niet vast benoemd. Soms zijn dat collega’s  in een en hetzelfde ziekenhuis die identiek hetzelfde werk doen! Vandaar ons pleidooi voor de opbouw van een tweede pensioenpijler voor het contractueel zorgpersoneel (niet vast benoemden).

Minister Onckelinx heeft nu een budget van 7.5 miljoen euro voorzien voor  de  financiering van de pensioenlasten van de vast benoemden. Men kan echter maar geld krijgen uit deze pot als je het aantal vast benoemden op peil houdt (lees vast benoemden die uitstromen vervangen door nieuwe vast benoemden ). In Vlaanderen heeft men al lang de keuze gemaakt  om quasi geen nieuwe mensen meer vast te benomen, waardoor dit budget vooral naar Waalse openbare ziekenhuizen gaat. 

De besteding van die 7.5 miljoen euro zou in de begroting van 2012 best al  bijgestuurd worden in die zin dat dit budget algemeen kan aangewend worden om de meerkost van de pensioenlasten te financieren. Minister Onckelinx moet de knop omdraaien. We moeten nu niet meer nieuw personeel vast gaan benoemen in openbare ziekenhuizen, integendeel er wordt best eens top ingevoerd en gestart met de opbouw van een eenheidsstatuut.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: