Eindelijk een oplossing voor BHV, nu nog een akkoord over het sociaal-economisch beleid….

Op de fractiedagen in Turnhout zaten we met spanning te wachten op de uitkomst van de ultieme onderhandelingen over BHV. Kort na middernacht kwam het nieuws dat er een akkoord was. Eindelijk kunnen we nu aan de andere belangrijke sociaal-economische dossiers beginnen. Chapeau voor onze voorzitter en zijn onderhandelingsteam. Ik geef schematisch de belangrijkste elementen van het akkoord.

 BHV : OPLOSSING EN EVENWICHTIG RESULTAAT

Er komt een splitsing van het kiesarrondissement voor verkiezingen Kamer en Europees Parlement.

De Senaat wordt volledig hervormd.  Deze regeling maakt deel uit van de globale hervorming:  geen paritaire Senaat, wel op basis van taalgemeenschappen samengesteld

Wat de 6 faciliteiten gemeenten betreft:  Het blijven Vlaamse gemeenten.  De Vlaamse decreten, inclusief de omzendbrieven Peeters,  blijven er voor iedereen gelden.

Gelet op de bijzondere aard van deze 6 gemeenten werkten we aan de benoemingsprocedure van burgemeesters, met respect voor de Vlaamse regering die haar benoemingsbevoegdheid behoudt.

 Op deze manier hebben we geïnvesteerd in de pacificatie tussen de taalgroepen in deze gemeenten.

 Er is nu een oplossing voor een politiek probleem dat al jaren aansleept.  Een probleem dat de communautaire verhoudingen al jaren bemoeilijkt.

 Verder is er geen sprake van de uitbreiding van  Brussel, er komt geen corridor

Het akkoord  beperkt zich  tot de 6 faciliteitengemeenten.  Voor de 29 andere Vlaamse gemeenten verandert er niets.

 Bij de Kamer-en Europese verkiezingen krijgen de inwoners van de 6 faciliteitengemeenten de mogelijkheid –de vrije keuze – voor de inwoners van de 6 om voor lijsten van de kieskring Brussel ofwel voor lijsten van de kieskring Vlaams-Brabant te stemmen.  Alleen de inwoners van deze 6 gemeenten kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken.

 De Franse Gemeenschap krijgt geen initiatiefrecht in de 6 faciliteitengemeenten: dus geen bibliotheken of culturele centra

 Er komt geen wijziging aan de regeling inspectie scholen

 Brussel geen derde gewest

 Uitbreiding constitutieve autonomie voor Vlaanderen wat betreft verkiezingsaangelegenheden en verbetering waarborgen constitutieve autonomie Brussel (pre Lombard)

 Geen federale kieskring

 Tot slot nog dit: de roepers zullen altijd zeggen dat het slecht is, maar de doeners durven kiezen voor concrete resultaten.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: