Een goed akkoord over de financieringswet….

Het akkoord over de financieringswet is een goed akkoord, wat de NV-A er ook over vertelt.

De belangrijkste elementen op een rijtje:

– Vlaanderen wordt  zelf verantwoordelijk voor 35% van haar inkomsten (vandaag is dat 20%)

– inzake personenbelsting zal het Gewest zelf beslisingen kunnen nemen over het tarief (het gaat hier over een bedrag van 12.7 miljard euro) en wie meer mensen aan het werk  krijgt  zal ook meer geld krijgen (responsabilisering)

– de solidariteit onder de regio’s was vroeger zo georganiseerd dat je meer beroep kon doen op de solidariteit naarmate je  regio  het slechter deed. Vandaag wordt dit omgekeerd. Elke regio heeft er belang bij beter te presteren (het exta geld bij betere prestaties is hoger dan wat je krijgt bij slechtere prestaties uit de solidariteit)

– de leefbaarheid van de federale staat (lees betaalbaarheid pensioenen, sociale zekerheid,…) wordt gegarandeerd door niet alle middelen (90%) over te dragen bij de overdracht van bevoegdheden en door de dotaties aan de regio’s te matigen.

– Brussel krijgt extra geld, 460 miljoen, waarvan al 98 miljoen is vastgelegd voor o.m. veiligheid en onderwijs en 135 miljoen voor mobiliteit. Dat is dus niet zo maar een blanco cheque.

– de regio’s zullen , net zoals de gemeenten en deprovincies, mee moeten instaan voor de financiering van de pensioenen van hun ambtenaren.

Dit si zijn goede afspraken en  de toekomst zal dat uitwijzen. 

Toch ook nog eventjes in  herinnering brengen dat Bart De wever vorig jaar in Vollezele met Elio Di Rupo had afgesproken niets te veranderen aan de fianncieringswet! Net zoals hij afgesproken had dat Brussel 350 miljoen extra geld zou krijgen (zonder dat er over de besteding al afspraken waren gemaakt) en als Di Rupo straks eerste minster zou worden dan is dat wel omdat De Wever dat zelf niet wou en het aan Elio di Rupo op een presenteerblaadje heeft aangeboden…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: