Jongeren aan het werk helpen moet topprioriteit zijn!

 De lopende regeringsonderhandelingen  moeten  leiden tot een aantal hervormingen waardoor mensen meer gemotiveerd worden om  (wat langer) te werken en vooral ook jongeren zo snel als mogelijk werk vinden . 

“Evenwicht” zal het sleutelwoord moeten zijn!

Veel voorstellen liggen op de regeringstafel.  Zeker is dat  er wijzigingen zullen komen in  het brugpensioen. Mensen op 50 jaar de boodschap geven dat ze niet meer thuis horen op de arbeidsmarkt kan niet meer. We hebben er alle belang bij dat vijftigers beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Maar dan zullen werkgevers en overheid ook moeten zorgen voor systemen en omstandigheden dat het  mogelijk wordt gemaakt voor die mensen om eventueel wat langer aan de slag te blijven.    

Daarnaast zal het een uitdaging zijn om een goed evenwicht te vinden tussen enerzijds het verzekeringsaspect van de sociale zekerheid die mensen moet beschermen tegen inkomensverlies bij ongeval of ziekte of werkloosheid en anderzijds  een activeringsbeleid dat mensen aanmoedigt en ondersteunt om werk te zoeken, en dat, als men niet actief beschikbaar is voor de arbeidsmarkt desgevallend sanctioneert. Geen eenzijdige benadering  dus, maar en gezond evenwicht.

Jongeren willen werken !

Sommigen pleiten gewoon voor de afschaffing van de wachtuitkeringen voor jongeren. Dat is met de botte bijl de jeugdwerkloosheid op een verkeerde manier benaderen en de jongren naar het leefloon drijven.  Dat is volgens mij  een verkeerde discussie. een voorbeeld. Een jongere ( +21 jaar) die alleen woont, die krijgt als werkzoekende jongere die na zijn studies nog geen werk heeft gevonden na 9 maanden een wachtuitkering van 755 euro per maand. Wat gebeurt er als  je die wachtuitkering morgen afschaft.? Diezelfde jongere gaat dan naar het OCMW, want hij heeft geen inkomen, en ontvangt een leefloon van… 755 euro. Wat hebben we opgelost? Niets. Enkel de financiering van het inkomen van die jongere verschoven van de Sociale Zekerheid naar het OCMW.  Jongeren willen echt wel werken en noch RVA, noch VDAB moeten wachten om achter hun veren te zitten, hun te coachen, te begeleiden,… . Dat alleen zal echter niet volstaan, ook jongerenstages, eerste werkervaringscontracten enz zullen nodig zijn. De jeugdwerkloosheid is veel te hoog in Vlaanderen. Gemiddeld 15 à 17% van de jongeren zit zonder werk. Dat is drie keer meer dan de groep 35-49-jarigen en zelfs de werkloosheidgraad van de 55-59-jarigen is lager dan die van de jongerenwerkloosheid. Jongeren aan het werk krijgen, dat zou dus de topprioriteit moeten zijn voor de nieuwe regering en niet allerlei systeempjes uitvinden om ouderen te bestraffen omdat ze niet meer kunnen mee kunnen met het hectisch tempo op de werkvloer of omdat hun bedrijf over de kop is gegaan. ..  Dat is in alle geval mijn pleidooi.

www.acw.be/visie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: