Mijn Bewegingshart bloedt…

Daarnet kreeg ik een persmededeling  van het ACW binnen over de vereffening van de Groep Arco.

Ik startte mijn loopbaan als 21-jarige in de Groep ARCO. Ik werd er regionaal verantwoordelijke voor de regio vlaamse Ardennen en mijn belangrijkste taak was aandeelhouders werven en mee werken aan de uitbouw van BAC en DVV. Mensen overtuigen een coöperatief aandeel te kopen en zo aandeelhouder te worden van de Groep ARCO met toendertijd BAC, DVV, Ultra Montes,…al s werkmaatschappijen.  we konden de mensen een mooie opbrengst (dividend) geven en nog tal van voordelen bij de bedrijven waar ARCO aandeelhouder was. Ik geloofde en geloof vandaag nog rotsvast in de formule van het coöperatief aandeelhouderschap (met vele kleintjes een groot geheel vormen).  De tijd zal uitwijzen wat er is misgelopen. Het ongebreidelde fianncieel kapitalisme en een gebrek aan spelregels in de internationale financiële sector hebben ongetwijfeld mee gespeeld. Gelukkig dat alle particuliere aandeelhouders hun inbreng gewaarborgd is en en terug zal betaald worden. Het is echter een magere troost. Het is het voorlopig einde van een jarenlang opgebouwd verhaal binnen de Christelijke Arbeidersbeweging. Het is jammer…. het is een zwarte dag.

De persmededeling van het ACw over de vereffening Groep ARCO:

Voor het ACW, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties, gaat de bezorgdheid op de eerste plaats uit naar de meer dan 700 000 particuliere coöperatieve vennoten van Groep ARCO. Ook de Beweging  zelf wordt getroffen door het voorstel van vereffening van Groep ARCO. Maar de christelijke arbeidersbeweging is niet uitgeteld en zal haar rol blijven spelen. Dat is meer dan ooit nodig in tijden van economische onzekerheden. Het ACW zal de tijd nemen om de gebeurtenissen kritisch te evalueren.

“Laten we er geen doekjes om winden: we zitten erg in met wat de ARCO-vennoten en onszelf als ACW overkomt door de aangekondigde vereffening van Groep ARCO,” aldus ACW-voorzitter Patrick Develtere.

Deze ontwikkelingen hebben gevolgen die zich in de Beweging laten voelen. In de eerste plaats toont het ACW zich bekommerd om de particuliere coöperatieve vennoten van Groep ARCO. In ieder geval is het een geruststelling dat de ministerraad besliste om de reeds in 2008 beloofde waarborg te geven aan de coöperatieve spaarders net zoals aan de andere spaarders bij de banken. In de tweede plaats tast de voorgestelde vereffening van Groep ARCO ook de financiële middelen van het ACW en zijn deelorganisaties aan. De werking en dienstverlening komen echter niet in het gedrang.

Het ACW is een brede sociale beweging met vele duizenden vrijwilligers. Die zijn actief in het ACV, CM, KWB, KAV, Okra, KAJ, Familiehulp, Pasar of Wereldsolidariteit. Die Beweging zal niet verdwijnen, maar het ACW zal zich wel bezinnen en bekijken wat verkeerd liep en waarom. En welke lessen daaruit moeten getrokken worden.

www.acw.be

www.groeparco.be

Advertenties

3 Reacties to “Mijn Bewegingshart bloedt…”

 1. Peter Dauwe Says:

  Dag Stefaan,
  dit bericht gaat naar het hart van iedereen. Mag ik het overnemen voor Welzo?
  Soms een foto van jezelf uit die ARCO-tijd om erbij te zetten?
  Beste groeten,
  Peter

 2. Lacante Monique Says:

  Wij zouden wel graag meer weten, of we werkelijk ons geld nog
  terug zullen zien. We sparen al zo lang en nu we oud zijn en ons
  geld wel zouden nodig hebben is het weg. Waar is het ?
  Met onze eigen spaarcentjes hebben ze zonder ons medeweten
  allerlei frauduleuze dingen gedaan. Ik zou graag eens weten met
  de vogende verkiezingen of de CD&V geen grote klop zal krijgen.
  Want het zijn zomaar een 800.000 mensen die als wij hun centen
  kwijt zijn, en dat kan tellen.Ik denk dat het laatste bastion het (ACW) van de oude CVP zware schade zal leiden. Heel spijtig,
  Groeten van een gedupeerde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: