Pensioenhervorming gestemd in commissie.

Vanavond hebben we de pensioenhervorming gestemd. We willen daarmee de  gemiddelde effectieve leeftijd  van op pensioen gaan optrekken. Vandaar maatregelen om de leeftijd en de loopbaanjaren op te trekken om op brugpensioen te kunnen gaan. Ook de leeftijd om  vervroegd op  pensioen te kunnen gaan wordt opgetrokken.  Landingsbanen zullen maar kunnen vanaf de leeftijd van 55 jaar en niet meer vanaf 50 jaar. Tijdskrediet voor zorg wordt nog altijd volledig gelijksgesteld, maar tijdskrediet zonder motief wordt beperkt gelijk gesteld.

Wel is er, op mijn vraag, een  heel duidelijk  engagement van de minister om alle afspraken, contracten en verworven rechten van mensen die al van vroeger in een systeem zitten of zullen zitten op basis van een aanvraag van voor 28.11 in het kader van een eindeloopbaanregeling te respecteren. Voor mij kan het immers niet dat je de spelregels verandert tijdens het spel. Mensen die in onverdachte tijden een keuze hebben gemaakt op basis van een geldende reglementering op het ogenblik van die keuze  kunnen geen slachtoffer worden van de nieuwe spelregels. Daar is nu duidelijkheid over.

Wie toch nog vragen heeft kan terecht op de groene lijn: 0800 50246

A propos: deze voormiddag heeft onze fractieleider, op mijn vraag en met seun van andre collega’s,  een brief geschreven aan de Kamervoorzitter om ook onze pensioenregeling in overeenstemming te brengen met de hervorming. Zie persbericht hier onder.

Hervorming pensioenstelsel parlementsleden

Fractievoorzitter Raf Terwingen heeft in naam van de CD&V kamerfractie een brief geschreven aan kamervoorzitter André Flahaut waarin hij vraagt snel een werkgroep op te richten die de hervorming van de pensioenstelsels van de parlementsleden moet uitwerken.

 

“In het kader van de hervorming van de verschillende pensioenstelsels die op dit ogenblik aan de orde is in de commissie Sociale Zaken d.m.v. amendementen op het wetsontwerp houdende diverse bepalingen, zijn wij van oordeel dat ook de pensioenregeling voor parlementsleden dient aangepast te worden. Dit wordt trouwens ook voorgesteld in het regeerakkoord: “de pensioenregeling voor parlementsleden zal progressief in overeenstemming worden gebracht worden met het systeem in de openbare sector”.

 

Wij verzoeken u hierbij zo vlug mogelijk een parlementaire werkgroep op te richten over de hervorming van het pensioenstelsel van de parlementsleden. Gelieve onze vraag te agenderen op de Conferentie van voorzitters van deze week zodat in geval de Conferentie instemt met ons voorstel de werkzaamheden van deze werkgroep kunnen worden opgestart.”

 

 

 

Advertenties

2 Reacties to “Pensioenhervorming gestemd in commissie.”

 1. Peter Dauwe Says:

  Is er enige aandacht voor diegenen die indertijd hun dienstplicht (leger of burgerdienst) vervuld hebben (toch een dienst aan de maatschappij, zelfs opgelegd, en niet zomaar een pleziervaart rond de wereld)? Volgens de berichtgeving ziet het er naar uit dat deze groep (in hun leeftijdsklasse: amper 1 op 4) zijn beloofde recht van ‘gelijkgestelde periode’ zal ingeperkt zien. M.a.w. men wordt beboet omdat men zijn burgerplicht voldaan heeft, die dan nog niet algemeen voor iedereen gold (helft van de mannen, geen vrouwen)

  Het gaat om een relatief beperkte groep oudere werknemers die de dupe worden: zij zijn nog niet op pensioen, en de jongere werknemers hebben geen dienstplicht meer moeten vervullen.

  Kan deze onrechtvaardigheid, waar blijkbaar niemand over praat, alsnog rechtgezet?

 2. Roger Van Goubergen Says:

  Roger Van Goubergen: 25/12/52

  Pensioenhervormingen moeten gebeuren, volledig akkoord. Maar een deel ervan is onrechtvaardig.
  Als men via extra legale voordelen van de werkgever is uitgetreden eind 2009i(ik was toe 57 jaar met zeker 37 loopbaanjaren), waar men van zijn eigen pensioenfonds leeft aangevuld met een extra van het bedrijf, zal men in een mooie formule vermits ik met 60 op vervroegd pensioen kon gaan.(goed voor mij en zeker voor de werkgever) Ik wordt zestig op 10 december 2012, dus eindelijk wettelijk pensioen..
  Vergeet het! December 2012 valt onder pensioen regeling 1/01/2013.
  Vanaf die datum kan ik maar op 60,5 jaar op pensioen gaan, maar moet wel 38 loopbaanjaren hebben.
  Was ik jarig 30 november 2012 had ik mijn pensioen op 60 kunnen nemen (in december 2012) met 35 dienstjaren. Nu ben ik zestig in 2012 en moet ineens 38 loopbaanjaren hebben.10 dagen te laat geboren, maar toch in hetzelfde jaar als anderen die voor december 60 worden.
  Deze kunnen wel genieten van het pensioen alhoewel ze maar 35 jaar gewekt hebben. Mijn tien dagen kosten me 3 loopbaanjaren.
  Is dit rechtvaardig? leg het maar eens uit aan een (verstandig) man.
  Ik kan begorie terug aan het werk. Wie wil een zestiger?
  Is hier echt niets aan te doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: