Een staking die te vermijden was…. dat was mijn boodschap aan Di Rupo deze namiddag.

Deze namiddag kwam ik tijdens het vragenuurtje tussen over de staking van vandaag en mijn boodschap aan Di rupo was dat deze staking had kunnen vermeden worden door een goed sociaal overleg met de sociale partners.  Niemand is gelukkig met deze staking. De onrust en de onzekerheid die aanleiding zijn voor deze staking spruiten voort uit onduidelijke  informatie en gebrekkige communicatie van de minister van pensioenen.  We zitten in een uitzonderlijke situatie en we moeten uitzonderlijke procedures gebruiken om een aantal noodzakelijke maatregelen te nemen. We moeten immers onze afspraken nakomen met Europa en we moeten ons sociaal model betaalbaar houden.
Maar dat ontslaat ons niet van de plicht om de mensen correct en duidelijk te informeren. Heel wat mensen hebben immers keuzes gemaakt (op basis van de bestaande regelgeving) in verband met hun eindeloopbaanplanning en die vragen zich af welk impact de nieuwe maatregelen zullen hebben. Er zijn ook heel veel mensen die op zeer korte termijn keuzes moeten maken en die willen de nieuwe spelregels goed kennen. Terecht, want dat heeft gevolgen voor hun loopbaanplanning, hun gezinsorganisatie en hun inkomen.  En men kent de juiste nieuwe regelgeving nog niet. Vandaar onrust en onzekerheid.  Had men de terreinkennis van de sociale partners onmiddellijk ingeschakeld bij de concretisering van de maatregelen dan kon heel veel onrust vermeden worden. Trouwens de regering heeft zich geëngageerd  om het sociaal overleg te respecteren. Een citaat van Di Rupo bij de bespreking van het regeerakkoord:” Het sociaal overleg is altijd heel belangrijk geweest in ons land en is dat ook voor onze regering. het spreekt dus vanzelf dat wij over de sociaal-economische maatregelen die opgenomen zijn in het regeerakkoord tijdig overleg met de sociale partners zullen organiseren.”

Wij zullen loyaal het regeerakkoord uitvoeren, maar ook dat engagement van sociaal overleg is deel van het regeerakkoord.

Vandaar dat ik vraag aan de Eerste Minister om vanaf morgen de sociale partners te betrekken bij de verdere uitwerking van de uitvoeringsbepalingen en verduidelijkingen bij de pensioenhervorming, maar ook bij alle volgende sociaal-economische dossiers die de volgende weken en maanden op de tafel zullen komen. Ook dat engagement moet nagekomen worden. In deze moeilijke tijden hebben we alle baat bij samenwerking en dialoog in plaats van confrontatie. Moge de voorbije week een les geweest zijn voor de nieuwe minister van pensioenen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: