Daadkrachtig beleid gevraagd aan Maggy De Block.

Deze namiddag werd in de commissie de beleidsnota ‘armoede’  van de Staatssecretaris De Block besproken. In mijn tussenkomst legde ik volgende klemtonen:

– We verwachten vooral een daadkrachtig, concreet beleid om mensen uit de armoede te halen. Er ligt heel wat werk op de plank, want de voorbije jaren is er weinig gebeurd rond armoedebeleid. We hebben  genoeg studies en meetinstrumenten, nu moeten er concrete maatregelen komen.

– De twee belangrijkste hefbomen om mensen uit de armoede te houden zijn ‘een job’ en een ‘activerend sociaal zekerheidssysteem’, dat mensen die tegenslag kennen in hun leven een vervangingsinkomen verschaft.

– Twee doelgroepen verdienen onze bijzondere aandacht: de alleenstaande ouders met kinderen en de gepensioneerden. Meer dan 1/4 van deze mensen leeft in armoede. Vandaar ons pleidooi voor extra maatregelen voor de alleenstaande ouders met kinderen (meestal vrouwen) en voor het optrekken van de oudste en de laagste pensioenen.

– Daarnaast is het voor ons belangrijk dat sociale rechten (sociaal tarief energie, nmbs, water, extra financiële ondersteuning,…) zoveel mogelijk automatisch toegekend worden. Dat lijkt ons veel efficiënter dan maatschappelijk werkers de straat opsturen, zoals de staatssecretaris  voorstelde in de media.

– Ook de financiering van de “Voedselbanken” moet veilig gesteld worden. Op Europees niveau zou hieromtrent een oplossing gezocht worden, zoniet moet de staatssecetaris zorgen dat de continuïteit verzekerd wordt, want dit is wel het allerlaatste hulpmiddel voor mensen in armoede.

– Dus nu geen paraplusysteem meer, maar tegen het einde van de legislatuur willen we op basis van de cijfers zien dat er effectief een paar tienduizend mensen uit de armoede gehaald zijn. De uitdaging is immers groot: 380.000 mensen uit de armeode halen tegen 2020.

Beleidsbrief armoede: www.dekamer.be

Advertenties

Eén reactie to “Daadkrachtig beleid gevraagd aan Maggy De Block.”

  1. Drilling live rock Says:

    He great stuff. Keep it going. Looking forward to the next.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: