De wijzigingen in de verlofstelsels

Eind vorig jaar stemden we een aantal wijzigingen in de verlofstelsels. Positief nieuws is dat, ondanks de stevige besparingsronde die voor de deur staat, we erin geslaagd zijn het recht op thematisch verlof onverminderd te behouden. Het thematisch verlof geeft mensen immers de kans om hun arbeidsprestaties tijdelijk stop te zetten of te verminderen om specifieke zorgen te verlenen. Het gaat dan om  verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid, het palliatief verlof en het ouderschapsverlof.  Voor wat het zorgverlof betreft heb ik zelfs een wetsvoorstel ingediend om dit uit te breiden.

In 84 % gaat het om ouderschapsverlof. Dit wordt steeds populairder nu men steeds meer met twee gaat werken. Dit maakt de combinatie tussen werk en gezin niet altijd evident. Via het ouderschapsverlof geven we  moeders én vaders de kans gedurende bepaalde momenten in hun loopbaan extra ruimte voor hun gezin in te lassen.

Positief is ook dat het ouderschapsverlof vanaf maart wordt uitgebreid van de verlenging van 3 naar 4 maanden. Het tijdskrediet en de loopbaanonderbreking zijn eveneens zeer succesvol, maar ook duur. Een ingreep was absoluut noodzakelijk om de betaalbaarheid van het systeem en van de pensioenen  te kunnen garanderen.  U moet immers weten dat van alle jaren die recht geven op een pensioen er ongeveer 1/3 “gelijkgestelde jaren” zijn. Dat zijn jaren van ziekte, werkloosheid, tijdskrediet/loopbaanonderbreking,…. tijdens de welke men geen bijdragen betaalde, maar die toch mee tellen voor uw pensioen. We moesten hier dus bijsturen  en hebben dat gedaan in de verlofstelsels (niet in werkloosheid en ziekte). Men zal nog 1  jaar tijdskrediet zonder motief kunnen opnemen en 3 jaar met motief, bv. voor zorg of voor het volgen van opleidingen.

Oudere werknemers gaan de kans krijgen om wat minder te werken, zodat ze ook langer kunnen blijven werken. Dat kan via de zogenaamde landingsbanen die mensen aanmoedigen om langer te blijven werken door hen de mogelijkheid te geven hun carrière langzaam af te bouwen in aanloop naar hun pensioen. Deze mogelijkheid blijft bestaan, maar pas vanaf 55 jaar. Een uitzondering voor zware beroepen is wel voorzien.

Meer en meer mensen beseffen dat we inspanningen zullen moeten leveren om ons sociaal systeem te behouden en dus betaalbaar te houden. Daarom moeten meer mensen aan het werk en moeten we langer werken. Dit zal echter enkel lukken als die combinatie tussen arbeid en gezin haalbaar blijft en als werkgevers meer overtuigd geraken van de kracht van oudere, ervaren werknemers en hen de nodige kansen blijven geven. Alleen dan kunnen we een samenleving creëren, voor onszelf en onze kinderen, waar het goed is om te werken en te leven  en – zolang mogelijk gezond en  jong van hart blijven.

Meer info:

Tijdskrediet en loopbaanonderbreking

http://www.rva.be/frames/frameset.aspx?Path=D_opdracht_LBO/&Items=1&Language=NL

Ouderschapsverlof

http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=547

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: