Begroting 2012…

We hebben in het Parlement twee lange dagen en avonden gediscussieerd over de begroting 2012. De voorbije weken hadden we daar ook al vele uren aan gewijd in de commissie sociale zaken voor de beleidsthema’s werk, pensioen, sociale zekerheid, gehandicapten, armoede, fraudebestrijding.

In mijn tussenkomsten in de commissie en in de plenaire vandaag heb ik volgende klemtonen gelegd:

–  ARMOEDE: mensen die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen  mogen niet nog dieper in de misérie geduwd worden door ze een hogere energiefactuur te presenteren. Dat is wat vandaag gebeurt. Samen met twee andere collega’s heb ik hierover een wetsvoorstel ingediend om dit de wereld uit te helpen. De beste remedie tegen armoede is een job. Veel mensen zullen echter nooit een normaal arbeidscontract kunnen krijgen omdat ze te veel handicaps hebben (te kort geschoold, medische problemen, psycho-sociale problemen,…). Ook voor die mensen moeten we aangepaste tewerkstellingsformules uitwerken. Wie ten onrechte beroep doet op sociale uitkeringen moet hard aangepakt worden zodat mensen die het echt nodig hebben een leefbaar vervanginsinkomen kunnen krijgen vanuit de sociale zekerheid. Momenteel zijn er 110.000 mensen die een leefloon krijgen  en in Vlaanderen zijn er  870.000 vlamingen die elke maand moeten rond komen  met minder dan 1.040 euro. De hervormingen in de werkloosheid mogen niet als gevolg hebben dat mensen verschuiven van de werkloosheid naar het leefloon. Die hervormingen moeten gepaard gaan met tewerkstellingsmaatregelen.

-WERK: mensen langer laten werken en werklozen activeren om aan het werk te gaan veronderstelt dat er ook werk is.  Deze regering zal dus ook werk moeten maken van een tewerkstellingsbeleid, van jobcreatie.

Dossiers waarvan we verwachten dat de regering voorstellen zal doen: eenheidsstatuut arbeiders-bedienden, eenheidsstatuut voor zorgpersoneel in de zorgsector zodat het grote verschil tussen vastbenoemd zorgpersoneel en contractueel personeel weg gewerkt wordt. Een volwaardig statuut voor onthaalouders en huishoudpersoneel. Aanpak van de fraudesystemen waardoor mensen uit andere landen (vooral vroegere Oost-Europese) op een goedkope manier worden ingezet in ons land (vooral in de bouw, transport en vleesindustrie) waardoor enerzijds die mensen zelf uitgebuit worden, maar anderzijds onze eigen ondernemers die op een correcte manier werken benadeeld worden.

De begroting werd door de meerderheid goedgekeurd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: