Consumentenbelangen zijn niet gediend met belangenvermenging….

De algemeen directeur van het OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van verbruikersorganisaties) doet volgens mij aan belangenvermenging en kan niet langer de onafhankelijkheid van het OIVO waarborgen. Ik heb hierover een bijkomende vraag ingediend voor minister VandeLanotte  die daar dinsdag  moet op antwoorden.

De algemeen directeur van het OIVO is immers ook aandeelhouder van een coöperatieve vennootschap Power4you (het eerste boekjaar 2008 had hij zelfs 57 van de 75 aandelen). Die coöperatieve vennootschap verdient geld door samenaankoop van energie te organiseren. Het OIVO promoot deze coöperatieve vennootschap en stelt deze vennootschap voor als een coöperatieve van de verbruikersorganisaties. Uit de statuten blijkt dat 8 van de negen aandeelhouders privé personen zijn  (waarbij de algemeen directeur van het OIVO alvast in 2008 het grootste aandelenpakket had, zijnde 75%). Het eerste boekjaar  (afgesloten op 31.12.2008) werd er  72.799 euro netto winst geboekt.  Daarvan werd 16.324 euro uitgekeerd als vergoeding van het kapitaal (dividend voor de aandeelhouders =  12.406 euro voor de 57 aandelen van de algemeen directeur van het OIVO) en 54.626 euro werd toegevoegd aan de vrije reserves (waarover er in de statuten staat dat bij vrijwillige vereffening het saldo van de cv naar de aandeelhouders gaat).

Voor de jaarrekening van 2009 werd er 16.324 euro uitgekeerd als vergoeding van het kapitaal  en werd er 19.617 euro toegevoegd aan de vrije reserves.

Voor de jaarrekening 2010 werd er slechts 2.206 euro als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders en werd er 40.171 euro toegevoegd aan de vrije reserves. In de balans (passief) staat er op 31.12.2010  135.039 euro aan eigen vermogen en 64.046 euro aan schulden. Saldo bij vereffening is (eigen vermogen min schulden)  70.993 euro te verdelen onder de aandeelhouders.

Voor de boekjaren 2009 en 2010 kan ik niet met zekerheid zeggen over hoeveel aandelen de algemeen directeur nog beschikt in Power4you, maar als aandeelhouder heeft hij in alle geval ook voor die boekjaren een dividend gekregen en zal hij bij vereffening van de vennootschap een deel van de opgebouwde reserves krijgen.

Ik vind dat het niet kan dat een algemeen directeur van het OIVO (dat gefinancierd wordt met overheidsgeld en door die overheid gecontroleerd wordt) via het OIVO publiciteit maakt voor Power4you, waar die zelfde algemeen directeur als privé persoon aandeelhouder is en deelt in de winst die daar gemaakt wordt.  Ik vind dan ook dat de onafhankelijkheid van het OIVO niet  langer meer gegarandeerd is en dat de minister maatregelen moet nemen om de geloofwaardigheid van het OIVO als onafhankelijke consumentenorganisatie te herstellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: