Meer dan 200 vrijwilligers voor oppashulp te kort in Oost-Vlaanderen

Zorgend’ vrijwilligerswerk moet extra ondersteund worden!’Deze week worden de vrijwilligers extra in de bloemen gezet. Zoals op mijn vorige blog gezegd, ik vind dat ze dat echt wel verdienen. Het positief effect van vrijwilligerswerk op onze samenleving is niet te onderschatten. Bijna  4 op 10  Belgen doen op één of andere manier aan vrijwilligerswerk. We vinden ze terug in diverse sectoren maar vooral in het segment cultuur, sport en vrije tijd. Ook in de zorgsector worden heel wat noodzakelijke en kwalitatieve  taken uitgevoerd door vrijwilligers, zo onder meer oppashulp overdag en ’s nachts. Hiervoor zijn er meer dan 200 vrijwilligers te kort in Oost-Vlaanderen.

Vrijwilligerswerk is uiteraard onbezoldigd. Toch kunnen vrijwilligers op basis van de vrijwilligerswet een kostenvergoeding krijgen, die tot een bepaald bedrag vrijgesteld is van belastingen en sociale bijdragen. Voor het jaar 2011 geldt voor de forfaitaire kostenvergoeding een plafond van

1 232,92 EUR per jaar. Wie dit bedrag overschrijdt, wordt beschouwd als een werknemer of zelfstandige en moet hierop belasting betalen.

200 vrijwilligers te weinig voor de vraag naar oppas in Oost-Vlaanderen.

Het viel mij op dat de forfaitaire grensbedragen het zorgend vrijwilligerswerk  in problemen brengt, in de praktijk zorgt de begrenzing ervoor dat bv. oppasvrijwilligers die gemiddeld één nacht en een dag per week oppas aanbieden bij een zorgbehoevend persoon het jaarplafond na zes  maanden bereiken. In  de  tweede jaarhelft krijgen de diensten  voor oppashulp en nachtzorg het moeilijk om nog vrijwilligersuren ter beschikking te kunnen stellen.  Momenteel zijn er in Oost-Vlaanderen 431 vrijwilligers die oppas doen bij 603 mensen. Nationaal konden 4.302 aanvragen voor oppas door de erkende diensten voor thuisoppas CM niet geholpen worden. In Oost-Vlaanderen is er een tekort  aan  ongeveer 200 vrijwilligers voor oppashulp (186 voor de regio Gent-Eeklo-Oudenaarde),  mede doordat vele oppashulpen, die vandaag al mee draaien  de grens van de vrijwilligersvergoeding overschrijden zonder een volledig jaar aan oppashulp te kunnen doen.. Daarbij komt dat het aantal vrijwilligers in deze sector niet onuitputtelijk is, zeker niet wanneer de professionele loopbaan terug langer gaat duren.

Recht op hogere kostenvergoeding

Om dit euvel te verhelpen diende ik, samen met mijn collega’s Becq en Lanjri,  een wetsvoorstel in dat vrijwilligers, die actief zijn in het zorgend vrijwilligerswerk, recht geeft op een hogere kostenvergoeding. Het kan immers niet dat vrijwilligers die laagdrempelige zorg verlenen aan een zwakke groep in de samenleving ontmoedigd worden. De CD&V-kamerfractie plaatste het wetsvoorstel als prioriteit bij de commissie Sociale Zaken en zal aandringen op een snelle behandeling.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: