Loon verplicht via overschrijving om fraude tegen te gaan

Collega Jenne De Potter en ik  stellen voor om de girale betaling van het loon te verplichten: ‘dit zal de financiële transparantie ten goede komen en fraude bemoeilijken’.

Volgens de loonbeschermingswet moeten werkgevers het loon van hun werknemers verplicht cash uitbetalen, tenzij er een akkoord is met de ondernemingsraad over betaling via overschrijving.  De wet dateert van 1965, toen giraal betalen nog geen evidentie was.

Vandaag wordt de overgrote meerderheid van de lonen via overschrijving uitbetaald. Slechts in  enkele sectoren  is uitbetalen van hand tot hand nog een veelvoorkomende praktijk. Wat opvalt is de correlatie tussen chartale uitbetaling van lonen en fraudegevoeligheid: waar men lonen cash betaalt, is de kans op ‘betaling in het zwart’ groter.

Girale betaling van het loon biedt talrijke voordelen voor werknemer en werkgever. Ten eerste is het veiliger, omdat er geen cash geld meer aanwezig moet zijn in de onderneming voor uitbetaling van het loon en omdat werknemers niet meer met een maandloon op zak over straat moeten lopen. Ten tweede zet betaling via een rekening aan tot efficiënter beheer van het huishoudbudget.

Vandaag verscheen er in De Standaard ook een artikel over:

Link: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=573PKHEV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: