Belangrijk nieuws voor verzorgenden in de zorgsector.

Verzorgenden met 5 jaar ervaring worden zorgkundige.

Voortaan kan een verzorgende in de thuiszorg met vijf jaar ervaring gelijk gesteld worden met een zorgkundige via een korte vormingsmodule van 200 uur theorie en 75 uur stage. Dat hebben de zeven ministers van Volksgezondheid van ons land vandaag beslist op een Interministeriële Conferentie. Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen spreekt van een grote opsteker voor de zorgsector.

 

Die ervaring van vijf jaar in de thuiszorg maakt het mogelijk om bepaalde competenties te verwerven zoals bij een “klassiek” onderwijstraject. De ervaring van vijf jaar vervangt een volledig zevende jaar (extra jaar na het middelbaar om zorgkundige te kunnen worden). Hiermee brengt men eerder verworven competenties eindelijk effectief in rekening. De bijkomende vorming op het vlak van theoretisch onderwijs en praktijkstage houdt rekening met de specifieke context van de residentiële zorgvoorzieningen (woonzorgcentra en ziekenhuizen) en omvat ondermeer: zorgkundige handelingen, zorgplannen opstellen, hygiëne- en veiligheidsvoorschriften, communicatie binnen een multidisciplinair team, enz.

 

Op deze manier kunnen bovendien meer zorgverleners aan de slag in de woonzorgcentra. In de residentiële ouderenzorg moet men immers zorgkundige zijn, in de thuiszorg verzorgende. Zo wordt de samenwerking, de inwisselbaarheid van zorg en dus ook de verdere ontschotting beter mogelijk. “Het gaat om een efficiënter inzetten van (schaarse) zorgende handen”, besluit minister Vandeurzen.

 

Het ontwerp van Koninklijk Besluit tot wijziging van het Besluit van 12 januari 2006 betreffende de zorgkundige zit in de procedure voorafgaand aan de publicatie. Ik verwacht wordt dat het ontwerp KB in de loop van het najaar door de federale regering wordt goedgekeurd en vervolgens van toepassing is na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Ik volg dit verder van nabij op in de commissie en zal minister Onckelinx herinneren aan haar engagement om dit kb nog dit jar goed te laten keuren.

 

Ter informatie:

–          Op 31 mei 2012 waren er in Vlaanderen 31.387 personen geregistreerd als verzorgende in de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg.

–          Op 4 juni 2012 waren in ons land 80.395 zorgkundigen geregistreerd van wie 74.485 definitief (41.754 Nederlandstalig en 32.731 Fr anstalig) en 5.853 voorlopig (2.490 Nederlandstalig en 3.362 Franstalig). Tijdens de voorbije maand werden 983 registraties uitgevoerd.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: