Tussenkomst in Raad van Europa over het migrantenthema in verkiezingscampagnes.

Deze voormiddag kwam ik tussen in de plenaire vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg. Collega Duméry van N-VA stelde haar rapport voor over het belang van het migrantenthema in verkiezingscampagnes. Een opmerkelijk rapport, niet zozeer omwille van de inhoud op zich (alhoewel), maar vooral omdat de aanbevelingen geschreven zijn door iemand van de N-VA. Ik citeer  uit haar rapport: “Votre rapporteure est d’avis que ce qui manque le plus dans le discours public et l’évocation des migrants, en particulier dans le contexte électoral, est un message positif, fondé sur des valeurs, expliquant pourquoi les sociétés européennes ont besoin d’immigrants et bénéficient largement de leur présence. Trouver un juste équilibre entre valeurs et pragmatisme permettait de désarmorcer bon nombre de tensions sociales et facilerait une intégration à double sens.”

Dat kan tellen dat te horen van N-VA. Een andere aanbeveling in haar rapport is: “la citoyenneté devait être accessible aux immigrés et qu’il fallait inciter les Etats à une plus grande intégration et que dès le début du processus, les immigrés devaient être considérés comme des citoyens potentiels.”

Namens de EPP deed ik over haar rapport volgende tussenkomst:

“Mijnheer de Voorzitter,

Colllega’s,

Migratie zal altijd een moeilijk onderwerp blijven. Het ligt misschien wel in de natuur van de mens  om wantrouwig te zijn tegenover het nieuwe, het onbekende, de andere… Ik stel vast dat het beleid van de voorbije jaren die vooral het positieve van migratie beklemtoonde niet gewerkt heeft. De extreem)rechtse  en populistische partijen blijven succes hebben. Ik vrees dan ook dat de voorliggende aanbevelingen niet ver genoeg gaan om het tij te keren.

De ironie van het verhaal is ook dat de rapporteur, mevr. Duméry (N-VA), zelf een populistisch discours voert. Het volstaat om even het blog van haar en haar partij te bekijken. Als de rapporteur suggereert dat de verhalen over migratie niet alleen negatieve verhalen mogen zijn, maar men ook het positieve moet beklemtonen, dan heeft ze nog heel wat werk te doen op haar eigen blog. Ik hoop in alle geval dat zij en haar partij  de aanbevelingen die ze ons vandaag voorlegt zelf zal toepassen.

Ik ben ervan overtuigd dat we moeten evolueren naar een andere migratiepolitiek.  We hebben in het verleden de migranten aan hun lot overgelaten. En onder druk van extreem rechts zagen we een politiek van overbescherming, van pampering van de migranten, waardoor we de bestaande problemen ontkenden en alles in een positief daglicht probeerden te stellen. Met als reactie dat de mensen zich  nog meer misbegrepen voelden door de politieke partijen en het gevoel hadden dat hun ontevredenheid niet gehoord werd door  de politiek.

Vandaag denkt men anders over migratie. Waar men vroeger vertrok van het idee dat men migratie moest beperken of stoppen, denkt men vandaag in termen van  “migratie beheersen”.  Migratie beheersen, sturen in functie van de bijdrage die migranten kunnen leveren  aan ons tekort op de arbeidsmarkt, aan het opbouwen van welvaart in het onthaal land.

In die context moeten we een kader creëren die toelaat dat de nieuwkomers zich thuis voelen in ons land. Een migratiebeleid moet voortaan een verhaal zijn van “participatie aan onze samenleving”. Participatie door hier te werken, door onze taal te leren en door mee te doen in onze samenleving. De keuze voor een migratiebeleid dat het accent legt op “participatie” zal het verschil maken. In de mate dat we er in lukken de nieuwkomers te laten participeren in onze samenleving op sociaal, cultureel, politiek en economisch vlak zullen ze zich beter integreren in onze samenleving.”

www.coe.int

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: