Iedereen buiten….

Charter voor de Publieke Ruimte

Vandaag dinsdag 3 juli onderteken ik, samen met heel wat collega’s lijsttrekkers,  in Deinze  het “Charter voor de Publieke Ruimte”.

De stad, het dorp, de buurt, de straat, … Het is daar waar mensen hun huis hebben. Het is daar waar mensen thuis komen.

Een thuis is veel meer dan 4 muren en een dak. Wat zich buiten die muren afspeelt, bepaalt in grote mate ons dagelijks leven. De publieke ruimte moet een uitnodiging zijn aan iedereen om buiten te komen. Om te winkelen. Om een praatje te maken met de buren.  Om te spelen. Het is immers uit de warmte van het lokale gemeenschapleven dat onze samenleving haar kracht haalt en zorg draagt.

Daarom engageer ik mij om in de volgende legislatuur te blijven investeren in de publieke ruimte.

  • {initiatief inbegrepen}. Wij doen inspanningen om verenigingen betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke infrastructuur aan te bieden. Wij geven ruimte aan bedrijven, horeca en handelaars .  De nabijheid van buurtwinkels en dienstverlening stelt ouderen ook in staat om langer  thuis te wonen.
  • {veilig verkeer inbegrepen}. Wij hanteren consequent het STOP-principe : eerst stappers en trappers, dan openbaar vervoer en tot slot privé-vervoer .  Wij zorgen daartoe voor veilige stoepen en fietspaden. Wij moedigen mensen aan om de auto aan de kant te laten staan. Maar tegelijk zorgen wij dat wie de auto echt nodig heeft niet stil staat.
  • {gezondheid inbegrepen}. Iedereen moet kunnen wandelen en  fietsen. Iedereen moet kunnen sporten. Op een veilige manier. Van kleine kinderen tot senioren. Wij investeren in veilige straten en groene parken om dit mogelijk te maken.  We verkleinen het risico op vallen en ongevallen. Zo dragen we ook bij aan de zelfredzaamheid van jong en oud
  • {kinderen inbegrepen}. Wij zorgen voor propere speelpleinen zodat kinderen echt kind kunnen zijn. Wij waken over veilige schoolomgevingen en schoolroutes zodat kinderen veilig te voet of per fiets naar school kunnen
  • {sociale samenhang inbegrepen}. Pas als mensen elkaar ontmoeten, met elkaar spreken, voelen ze zich ook echt met elkaar verbonden en nemen ze zorg op voor elkaar. Integratie en sociale samenhang start met het stimuleren van ontmoetingen. Soms formeel, maar nog liever toevallig. Daarom maken wij werk van buurtparkjes, speelpleinen en ontmoetingsruimtes, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.
  • {netheid en veiligheid inbegrepen}.  Mensen moeten met een  goed gevoel de publieke ruimte betreden. Daarbij zijn netheid en veiligheid cruciaal. Wij tolereren geen vandalisme. Wij aanvaarden geen zwerfafval. Wij investeren in de veiligheidsketen: preventie waar het kan, de harde aanpak waar het moet.
  • { wonen inbegrepen}. Een aangename publieke ruimte verhoogt het woonplezier. Wij willen er ook over waken dat wonen betaalbaar blijft voor zoveel mogelijk mensen. Wij kiezen ook voor kwaliteitsvolle dagopvang en woonzorgcentra in de buurt.  Want een evenwichtige leeftijdsmix draagt op haar beurt bij tot een sfeervolle publieke ruimte.

Dat is ons engagement, onze visie op Publiek Ruimtes.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: