Mijn boodschap aan di Rupo: begroting in evenwicht, mijn boodschap aan de sociale partners: neem uw verantwoordelijkheid.

Ik kwam gisteren in het vragenuurtje in de Kamer tussen over het Relancedebat.  Ik gaf aan de Eerste Minister een duidelijke boodschap namens onze fractie:

Het is goed dat er nu een “relancestrategie”  komt. We zullen de komende jaren voortdurend moeten werken aan relance. We doen dat best in overleg met de sociale partners en de deelstaten en met een visie op wat langere termijn.

Voor ons is wel essentieel dat ook deze strategie zich inschrijft in het afgesproken budgettair kader. De beste relance is nog altijd een budget in evenwicht. We zitten wat dat betreft op koers: de lange termijnrente zit onder de 3% en de spread met Duitsland is het laagst sedert een jaar. Dat heeft een enorme impact op onze economie. 1% meer of minder rente betekent ongeveer 4 miljard euro meer of minder impact op  de overheidsfinanciën.

Niet alle relancemaatregelen hoeven geld te kosten. Er kunnen ook strategische verschuivingen gebeuren , bvb inzake lastenverlagingen. We kunnen ook onze competitiviteit verbeteren door bvb in te zetten op een flexibiliteit op maat (waarbij werknemer flexibeler zijn afstemming werk-privé kan organiseren en bedrijven flexibeler kunnen omgaan met inzet van personeel).

Belangrijk is in welke mate de sociale partners in staat zullen zijn om een nieuwe dynamiek te ontwikkelen om opnieuw belangrijke akkoorden te sluiten over loonvorming, over arbeiders-bedienden, over innovatie, over de welvaartsenveloppe,… De uitgestoken hand van de regering geeft de sociale partners de kans om het sociaal overleg opnieuw in het midden van het besluitvormingsproces te brengen. Wij geloven in dat sociaal overleg, maar er moeten nu  wel resultaten geboekt worden die perspectief bieden aan bedrijven en werknemers.

Tussenkomst te bekijken op de website van De Kamer via onderstaande link, klikken op relanceplan en dan doorspoelen naar minuut 9.

http://www.lachambre.be/kvvcr/showpage.cfm?section=none&leftmenu=none&language=nl&cfm=/site/wwwcfm/streaming/archive/viewarchivemeeting.cfm?meeting=20120705-1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: