Uniek woonproject voor de regio in Ename!

Vijf jaar geleden werd ik geconfronteerd met een jonge man van 25 jaar die na een ongeval verlamd was geraakt aan de onderste ledematen. Hij vertelde mij over zijn zoektocht naar een aangepast en betaalbare woning om als rolstoelpatiënt zelfstandig te kunnen wonen. Hij was uiteindelijk naar Limburg moeten verhuizen om in zo’n aangepaste woning te kunnen wonen. Toen heb ik voor mezelf beslist dat er ook in onze regio zo’n manier van wonen mogelijk moest zijn. Vandaag starten we met de realisatie ervan in Ename.

Het nieuwe project, ADL-woningen (Activiteiten Dagelijks Leven), zal ingeplant worden in de sociale woonwijk in Ename. De 12 aangepaste woningen voor mensen met een motorische handicap zullen verspreid worden over de gewone woonwijk. Daarnaast zullen er ook nog 14 gewone flats en 2 lage-energiewoningen gebouwd worden, waardoor de wijk in Ename volledig zal afgewerkt zijn.

Voor de bewoners van de ADL-woningen is er een 24 uur op 24 assistentie. Dit betekent assistentie bij de ‘activiteiten van het dagelijks leven’ in en om de woning. Zo wordt bijvoorbeeld assistentie verleend bij de lichamelijke verzorging, het toiletbezoek of bij het aan- en uitkleden, praktische hulp bij bepaalde activiteiten,…

De SHM Vlaamse Ardennen zal hiervoor samenwerken met Focus vzw uit Gent. Deze partner zal instaan voor het zorgaspect en kreeg van de Vlaamse Overheid haar erkenning voor de uitbating van een nieuwe cluster.
Dit is een uniek project in onze regio. In de driehoek Gent, Brussel en Kortrijk bestaat deze woonvorm niet, we vullen nu deze leemte ins. Niet onbelangrijk is dat dit ook een tewerkstellingsproject wordt. Voorbeelden elders in het land leren ons dat een 24uur op 24 assistentie verzekeren  al gauw 10 tot 15 mensen aan het werk zet.

De bouwwerken kunnen in het najaar starten en de kost ervan wordt geraamd op 3.600.000 €. Tegen begin 2014 zullen de bewoners hun intrek kunnen nemen.
Bij de uitwerking van dit project zal ook de nodige aandacht besteed worden aan de omgeving. De groenzones zullen geherwaardeerd worden en de aanleg van nieuwe fiets- en wandelpaden zullen de woonwijk verbinden met het ADL-centrum.

De directeur van de shm Vlaamse Ardennen, Jeanique Van Den Heede verwoordde het gisteren zo :‘Met dit project slagen we er in de stad Oudenaarde in om twee beleidsdomeinen dichter bij elkaar te brengen, namelijk Wonen en Welzijn. Waarbij elke partner kan inzetten op haar sterke punten. Dit leidt ertoe dat mensen in staat zullen zijn om in de eigen regio een aangepaste huisvesting te vinden met zorg op maat.’

Links:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120709_00217171

http://www.oudenaardeinfo.be/informatief/nieuwsdetail.asp?idnr=3722

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: