Uitzendarbeid als springplank

De sociale partners vragen ons om zo snel mogelijk de wet aan te passen om definitieve aanwerving via uitzendarbeid mogelijk te maken. Samen met het aan banden leggen van de dagcontracten is dat de basis van het akkoord over uitzendarbeid. Tot nu toe mocht uitzendarbeid enkel ingezet worden voor de vervanging van vaste werknemers, om te voldoen aan een tijdelijke vermeerdering van werk of voor de uitvoering van uitzonderlijke opdrachten. In praktijk is uitzendarbeid echter uitgegroeid tot één van de belangrijkste instroomkanalen op de arbeidsmarkt. Deze procedure zal binnenkort dus ook wettelijk omkaderd zijn, mét de goedkeuring van werkgevers en werknemers.

‘Goed nieuws’ vind ik. Via een wetsvoorstel  dring ik al  langer aan om uitzendarbeid beter te regelen. Dankzij het motief instroom zal het mogelijk worden een uitzendkracht aan het werk te zetten in een openstaande betrekking, met als doel om na afloop de uitzendkracht een vaste job aan te bieden. Werkgever en werknemer krijgen zo de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen.

Uit onderzoek van de VDAB blijkt dat uitzendwerk ook voor kansengroepen een opstapje naar een vaste job kan betekenen. Zes maanden na het beëindigen van een uitzendcontract is 14,4% van de 50-plussers doorgestroomd naar een vast contract.

Uitzendarbeid moet in tijden van crisis kunnen zorgen voor de nodige flexibiliteit op de arbeidsmarkt,zonder misbruik in de hand te werken. De sociale partners werden het eens over een verbod op opeenvolgende dagcontracten, tenzij het bewijs geleverd wordt van de noodzaak. De contracten van uitzendkrachten worden soms wekenlang per dag verlengd. Dit leidt tot enorme onzekerheid bij de werknemers. Na de wetsaanpassing zullen dagcontracten enkel nog mogelijk zijn als de onderneming kan bewijzen dat ze echt  noodzakelijk zijn, bv. omwille van sterk weersgebonden activiteiten.

De sociale partners hopen dat we zo snel mogelijk ons huiswerk doen in het parlement zodat de uitzendsector de mogelijkheid krijgt om de nodige informaticatoepassingen ter uitvoering van de wet te ontwikkelen. De definitieve  inwerkingtreding wordt voorzien vanaf 1 april 2013.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: