Nog groter tekort aan dienstenchequewerknemers te verwachten!

Dienstencheque-ondernemingen moeten van minister De Coninck sterker inzetten op de activatie van langdurig werklozen en leefloners. Een positief idee, vind ik,  dat gepaard moet gaan met meer aandacht voor opleiding en begeleiding van dienstenchequewerknemers. Anders zou de werking van het systeem en de kwaliteitsvolle dienstverlening in het gedrang kunnen komen’.  

Vanaf 1 januari 2013 moeten minstens 60% van de werknemers die worden aangenomen door de erkende dienstencheque-ondernemingen uitkeringsgerechtigd volledig werklozen of leefloongerechtigden zijn. Dit staat in het ontwerp van KB betreffende de dienstencheques en in de federale begrotingsnotificatie voor 2012. Uit parlementaire stukken blijkt dat de werkloosheidsbureaus hierop een afwijking zouden kunnen toestaan op basis van de lokale werkloosheidsgraad. Hoe dit in zijn werk zou gaan, is tot op vandaag onduidelijk.

Indien we uitgaan van een constante groei met ongeveer 11 000 dienstenchequewerknemers per jaar, betekent dit dat er in 2013 ongeveer  6 600 uitkeringsgerechtigden zouden moeten toegeleid worden naar een job in de dienstenchequesector.  Op het eerste zicht misschien een haalbare kaart, maar  die 11.000 en die 6 600 zijn echter een nettocijfers die het resultaat zijn van “uitstroom – instroom” en als je naar die cijfers kijkt dan zouden er ongeveer  minstens vier maal zoveel werklozen moeten instromen in het dienstenchequesysteem. Het gaat hier vaak om kansengroepen die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt. De meesten zullen niet onmiddellijk inzetbaar zijn in een werkcontext en nood hebben aan gedegen opleiding en begeleiding.

En daar knelt vandaag het schoentje. Uit onderzoek van Idea Consult blijkt dat 13,3% van de Belgische dienstencheque-ondernemingen noch opleiding, noch begeleiding aanbiedt. De verschillen per type onderneming zijn groot. Waar 78% van de invoegbedrijven opleidingen aanbood in 2010, gold dit slechts voor  34% van de handelsvennootschappen en amper 12%  van de natuurlijke personen met een dienstencheque-onderneming.

Het federaal opleidingsfonds, dat tussenkomt in de terugbetaling van de opleidingskosten van dienstencheque-ondernemingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, werd in de periode van 2009-2011 zelfs onderbenut. Slechts één op vijf erkende ondernemingen vroeg een terugbetaling van hun opleidingskosten aan bij het fonds. Vooral commerciële private ondernemingen en natuurlijke personen lieten hun recht op terugbetaling onaangeroerd. Uit het evaluatierapport van het opleidingsfonds dienstencheques blijkt tevens dat heel wat kleinere ondernemingen de weg naar het opleidingsfonds nog niet gevonden hebben.

Ik ben  ervan overtuigd dat de verplichting om te focussen op doelgroepwerknemers, zonder begeleidende maatregelen, zal zorgen voor een inkrimping van de sector. En dit terwijl het beheerscomité van de RVA tegen 2016 een stijging van de vraag met 150% voorspelt. Ik dring er dan ook op aan dat de minister, in overleg met de sector, zo snel mogelijk werk maakt van een omkadering voor de begeleiding en vorming van dienstencheque-medewerkers, zodat de dienstverlening in 2013 gegarandeerd blijft.

Vandaag in de pers:

HLN: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1480035/2012/08/03/Wachtlijsten-voor-poetshulp-op-komst.dhtml?show=react

Het Nieuwsblad: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1480035/2012/08/03/Wachtlijsten-voor-poetshulp-op-komst.dhtml?show=react

Het Belang van Limburg: http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid1217458/wachtlijsten-voor-poetshulp-op-komst.aspx

De Standaard: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120802_00244930

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: