Over de heraanleg van de Markt …..

Zaterdag verscheen in het Laatste Nieuws een artikel over mijn standpunt met betrekking tot de heraanleg van de markt. De betrokken journalist schrijft maar een heel klein stukje van wat ik daarover denk. Ik geef u hier onder de volledige tekt die ik hem hierover bezorgde.

“De herinrichting van de Markt zal de komende bestuursperiode weer op ons bord belanden. Het is een gevoelig dossier dat ik als inwoner van de stad altijd van nabij heb gevolgd. CD&V Oudenaarde staat achter het goedgekeurde plan voor een gerenoveerde Markt.

Een historisch centrum als Oudenaarde verdient een harmonieus huwelijk tussen mobiliteit en pleinfunctie. Over het pijnpunt van de Hoogstraat kunnen we nu al duidelijk zijn, het destijds nog voorgestelde tweerichtingsverkleer dat de gemoederen fel verhitte is wat ons betreft nu definitief opgeborgen. Goede raad van urbanisten, die elders al hun sporen verdiend hebben, gekoppeld aan inspraak van de mensen moet het nieuwe stadsbestuur straks in staat stellen om van de Markt en omgeving een bruisend handels- en ontmoetingscentrum te maken. Iedereen denkt mee is een mooi democratisch principe dat hier perfect van toepassing is. Maar het zal uiteindelijk aan het nieuwe stadsbestuur zijn om te durven springen…en ver genoeg”

Het ontwerp voor renovatie van de Markt is een goed ontwerp. De Markt wordt gezelliger en heeft minder last van doorgaand verkeer. Het plein wordt grotendeels parkeervrij maar behoudt 1/3 parkeerplaatsen (kortparkeren) in functie van de bereikbaarheid van de handel.

Het stadhuis krijgt een mooie ‘pleinsokkel’, de inwoners van de stad krijgen een attractief plein waar het aangenaam flaneren zal zijn en  waar ruimte is voor allerlei stedelijke activiteiten. Een echt ‘ontmoetingsplein’.De terrassen kunnen groeien en bloeien.

 

De reden waarom de renovatie van de Markt nog niet werd aangepakt is de volgende:

Om de gewijzigde verkeersstromen op de Markt (verdunning verkeer dat moet leiden tot een autoluwe markt) te kunnen invoeren moeten er een aantal andere routes en kruispunten elders in de stad aangepast  worden. Vooral de twee knooppunten ‘Tacambaro’ en ‘ophaalbrug’ dienden hertekend te worden. Van zodra deze punten aangepakt zijn kan men starten met de renovatie van de Markt zelf.  De heraanleg van Tacambaro is momenteel in uitvoering.

 

CD&V Oudenaarde wil de verdere renovatie en heraanleg van de markt  doorvoeren in  nauw overleg met de betrokken straat- en handelscomités om tijdens de periode van uitvoering de hinder tot een minimum te beperken en d bereikbaarheid zoveel mogelijk te garanderen, zeker tijdens bepaalde kopjesperiodes (Minderhinderplan), maar je kan natuurlijk geen eieren bakken zonder de schelpen te breken.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: