Over bouwen in Oudenaarde….

In Oudenaarde wemelt het inderdaad van de bouwwerven. Sommigen typeren  dat als “bouwwoede”. Dit fenomeen is in de eerste plaats toe te schrijven aan het privé-initiatief dat zijn legitimiteit haalt in de stedenbouwkundige voorschriften en ruimtelijke uitvoeringsplannen. Op zich is hier niets mis mee. Op dit domein echter mag de markt niet almachtig zijn. Twee punten krijgen hier mijn speciale aandacht: 1. bouwprojecten mogen nooit het karakter van een straat, wijk, dorp of stad aantasten en 2. bouwen en/of een woning verwerven moet binnen eenieders bereik liggen en wat dat laatste betreft moeten sociale huisvestingsmaatschappijen alle kansen krijgen. Oudenaarde moet met zijn historisch centrum en zijn landelijke omgeving bijzonder waakzaam zijn en niet fragmentarisch tewerk gaan. Overleg met de verschillende actoren is hier geen overbodige luxe…..

Het feit dat er veel gebouwd wordt in Oudenaarde wil op de eerste plaats zeggen dat de mensen  Oudenaarde een aantrekkelijke stad vinden om hier te wonen. Dat is dus een positieve zaak. Niet alleen voor de mensen, maar ook gewoon voor de lokale economie . Er is in het centrum ook heel veel vernieuwbouw, wat ook een goede zaak is voor onze stadskernvernieuwing.  De stad investeert vooral in heraanleg van straten en pleinen en de bouwsector volgt met (ver)nieuwbouw waardoor de stad “vervelt” en vernieuwd wordt. Dat is een goede zaak. Het zou pas een probleem zijn dat er veel gebouwd wordt als er veel leegstand zou zijn,  dan zou je kunnenzeggen dat je eerst de leegstand moet aanpakken, maar Oudenaarde heeft quasi met geen leegstand te maken.  Ik vind trouwens dat er in Oudenaarde zeer gevarieerd gebouwd wordt. Er is zowel een aanbod voor alleenstaande, jonge trouwers, jonge gezinnen als voor senioren. Ook dat is een positieve zaak. Dat er meer mensen naar Oudenaarde komen wonen heeft inderdaad ook als voordeel dat de stad over meer inkomsten beschikt, die we dan opnieuw kunnen investeren in het verbeteren van onze stad en de dienstvelening. Weeral goed. Er blijven wel twee belangrijke aandachtspunten. Een , uit cijfers blijkt dat het woonpatrimonium in onze regio is een van de meest verouderde is in Vlaanderen. In een heel aantal woningen, vooral op ‘den buiten” is er zelfs nog geen basiscomfort zoals een badkamer of een wc met doorspoeling. Vandaar dat wij verdere steunmaatregelen willen voor wie zulke oude woningen renoveert (met binnenbrengen basiscomfort) en/of er  energiebesparende werken aan uitvoert. Een tweede aandachtspunt is dat wonen moet betaalbaar blijven voor iedereen. Ook voor diegenen die het financieel moeilijker hebben. Vandaar ook sociale huisvesting. We pleiten daarbij voor leefbare, verkeersveilige en duurzame woonwijken. Een gezonde sociale mix van privé-woningbouw, sociale kavels, sociale koopwoningen en huurwoningen of appartementen.  Als stadsbestuur hebben we hieromtrent van Vlaanderen als objectief gekregen dat tegen 2020  zeker 6% van het totale woningenbestand in onze stad  sociale woongelegenheden moeten zijn. In 2008 was dat 4%. Dat betekent dat we toen nog 203 bijkomende sociale huurwoningen of appartementen  en nog 98 sociale koopwoningen moesten realiseren. Het stadsbestuur werkt voor sociale huisvesting samen met de sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen.

Ondertussen zijn er al 48 gerealiseerd in de huur en 15 in de koop. Er moeten  de komende 8 jaar dus nog  234 nieuwe sociale woongelegenheden gebouwd worden. Dat aantal is nu al ruimschoots gepland en zal de komende jaren gerealiseerd worden. . Dat is ook echt noodzakelijk als je weet dat er 589 mensen (waarvan 354 uit Oudenaarde)   op de wachtlijst staan voor een sociale woongelegenheid in Oudenaarde.

Vandaag in Het Laatste Nieuws:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: