Over de windturbines in Heurne….

Wij zijn niet tegen hernieuwbare energie, integendeel. Wat de locatie van windturbines betreft bestaat er een provinciaal beleidskader. In dat kader zijn er verschillende zones  aangeduid (zone zonder problemen, met mogelijke randvoorwaarden, met randvoorwaarden en ongeschikt).  De industriezone is bij ons een zone zonder problemen, de voorgestelde zone in Heurne is een zone waar randvoorwaarden mogelijk zijn. Wij bepleiten dan ook dat windturbines  in de industriezone worden ingeplant en niet op de landschappelijk en agrarisch waardevolle kouters van Heurne. Bijkomend zal het advies van Defensie en van Belgocontrol moeten afgewacht worden, gelet op de nabijheid van de radar van Gavere. Dat advies is juridisch niet bindend, maar wordt altijd gevolgd omwille van de openbare veiligheid. Vroeger was er een absolute uitsluitingszone van 15 km rond de radar. Sedert eind 2011 denkt men daar bij Defensie genuanceerder over, maar blijft men streng. Het voorstel van inplanting bevindt zich op 7 km van de radar in Semmerzake.

Ik heb dit  standpunt gisterenavond ook zo vertolkt op de buurtvergadering in Heurne.

Ik heb de initiatiefnemers er achteraf  ook op gewezen dat het stadsbestuur in deze geen ‘tegenstrever’ is, maar de uitvoerder van een wettelijke procedure en dat ze er goed aan deden om hierover goed te communiceren met het stadsbestuur, schepen Richard Eeckhaut in het bijzonder.

Wij hebben ons ook beschikbaar gesteld om behulpzaam te zijn bij de verdere opvolging van dit dossier.

Advertenties

Eén reactie to “Over de windturbines in Heurne….”

  1. Guy Moerman Says:

    dag Stefaan,

    laat me toe te melden dat volgens het voorstel dat op tafel ligt, de eerste windturbine op 6,6 km van de radar zal staan. En een tweede op 6,9 km. In het dossier welke kan ingekeken worden, vermeld me +/- 7km, ze weten wel waarom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: