Vandaag in de commissie Sociale Zaken….

Inning van 20 miljoen euro bij PWA’s blijft twijfelachtig

Minister De Coninck neemt een afwachtende houding aan tegenover Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s) die hun verplichting inzake terugbetaling van hun reserves niet nakomen. 

Dat bleek althans uit het antwoord van de Minister op mijn vragen in de commissie deze namddag. Die afwachtende houding van de minister betekent eigenlijk dat PWA’s die hun afroming aanvechten, ‘uitstel van betaling’ krijgen van de minister. Ze neemt immers geen verdere initiatieven om het geld te innen. Ongeveer de helft van de geplande besparing blijft zo achterwege.

In het kader van de broodnodige besparingen werd beslist de reserves van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s) af te romen. Het op te halen bedrag is momenteel vastgesteld op 56,8 miljoen euro. Van die 56,8 miljoen, is vandaag slechts iets meer dan de helft betaald.

Een aantal PWA’s betaalde de gevraagde som, vermeld op hun aanslagbiljet, zonder bezwaar. 210 PWA’s betaalden onder voorbehoud. Daarnaast dienden 164 PWA’s een gemotiveerd bezwaarschrift in. Op ongeveer de helft van die bezwaren volgde een positief antwoord. Deze instellingen kregen het betaalde bedrag teruggestort, omdat de RVA ervan uitging dat het voortbestaan van de vestiging op korte termijn in gevaar zou komen door de inning. Een klein aantal PWA-kantoren kregen een afbetalingsplan.

Resten nog 107 PWA’s die niet of slechts gedeeltelijk aan hun plichten hebben voldaan. In principe zou de RSZ tegen hen een vervolging kunnen instellen. Maar minister De Coninck antwoordde op mijn vragen hierover dat de RSZ een afwachtende houding zou aannemen, omdat er momenteel een procedure loopt bij de Raad van State om het KB over de afroming van de reserves te vernietigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: