Je kind naar het ziekenhuis? Je hebt recht op zorgverlof!

CD&V ijvert al jaren voor een verbetering van het zorgverlof. Wij dienden hierover een wetsvoorstel in en het werd door de minister grotendeels overgenomen om tot een betere regeling te komen. Vanaf 1 november 2012 heb je als ouder recht op één week zorgverlof bij hospitalisatie van je kind. Voor dit zorgverlof ontvang je een uitkering van de RVA.

Moet je minderjarig kind vanaf 1 november 2012 gehospitaliseerd worden, dan kan je hiervoor zorgverlof voor één week vragen. Dit zorgverlof kan met een week worden verlengd. Vraag dit korte zorgverlof minstens 7 kalenderdagen vooraf aan. Wanner de hospitalisatie echter onvoorzienbaar is, kan het zorgverlof ook onmiddellijk ingaan. Je moet je werkgever dan uiteraard onmiddellijk op de hoogte brengen. Het recht geld enkel bij een hospitalisatie. Maar het is niet nodig dat je kind de volledige duur in het ziekenhuis blijft. Je kan het korte zorgverlof ook aanwenden om thuis verder voor je kind te zorgen.

Wie kan hiervan gebruik maken? In eerste instantie komt dit recht toe aan de ouder(s). Verkeren die in de onmogelijkheid om het recht op te nemen, dan kunnen ook familieleden in de tweede graad, bijvoorbeeld de grootouders of de meerderjarige broer of zus van het kind, gebruik maken van het recht.

Schorsing van prestaties: Je krijgt dit recht enkel om je prestaties volledig te schorsen. Gedurende die één of twee weken werk je dus niet. Merk je dat de twee weken niet zullen volstaan, dan kan je aansluitend gebruik maken van het normale regime van het zorgverlof met een aanvraagtermijn van 7 kalenderdagen.

Bezorg attest aan je werkgever: Om gebruik te maken van dit korte zorgverlof heb je een attest nodig van de behandelende geneestheer. Dat attest moet vermelden dat sociale, familiale of emotionele bijstand nodig is. Als wordt afgeweken van de aanvraagtermijn van 7 kalenderdagen, dan moet het attest ook vermelden dat het om een onvoorzienbare hospitalisatie gaat. Daarnaast moet uit het attest blijken dat de hospitalisatie effectief heeft plaatsgevonden. Vraag in het ziekenhuis een bewijs van de hospitalisatie en bezorg dit aan je werkgever.

Recht op RVA-uitkering: Je werkgever kan dit recht niet weigeren noch uitstellen, ongeacht de omvang van de onderneming. Je bent beschermd tegen ontslag vanaf je aanvraag tot 3 maanden na afloop van het zorgverlof. Je hebt recht op de gewone RVA-uitkering bij thematische verloven, die 160 euro netto per week bedraagt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: