ACW is zeer ongerust

Het ACW verneemt met grote ongerustheid dat de staatsgarantie die toegekend werd aan ARCO-coöperanten juridisch zou kunnen worden vernietigd. De bestaande staatsgarantie voor particuliere spaarders werd in volle bankencrisis door de regering in 2008 bevestigd en verhoogd.

De regering beloofde toen deze staatsgarantie bovendien uit te breiden tot particuliere coöperanten en Tak21-producten. Voor deze Tak21-producten werd er onmiddellijk een wettelijke regeling getroffen met uitvoeringsbesluiten.

In 2009 herhaalde de regering de belofte om de staatsgarantie uit te breiden tot de particuliere coöperanten. In april 2009 keurde het Parlement deze regeling goed.

Het duurde nog tot 10 oktober 2011 vooraleer de toepassing van deze wettelijke regeling mogelijk werd via concrete Koninklijke Besluiten.

Vele mensen in onze Beweging zijn heel ongerust na het horen van de recente persberichten. De overgrote meerderheid kocht in de jaren 1990 een coöperatief deelbewijs als spaarproduct. Wij begrijpen hun ongerustheid dat hun spaargeld mogelijk verloren zou gaan.

De garantieregeling geldt enkel voor de particuliere coöperanten en niet voor de organisaties van de Beweging. Zij hebben door de ontmanteling van Dexia holding en de vereffening van Groep ARCO veel geld verloren. Recentelijk moest het ACW daardoor overgaan tot de procedure voor bedrijf in herstructurering.

Het ACW is ervan overtuigd dat deze coöperatieve spaarformule in geen enkel geval te vergelijken is met een beursgenoteerd aandeel. De garantie voor vergelijkbare spaar- en Tak21-producten werd ook niet in twijfel getrokken.

De procedure is nu zo dat alle partijen een maand de tijd hebben om bijkomende argumenten aan te reiken. Daarna zal de Raad van State beslissen.

 Het is nu ongerust wachten op de uitspraak van de Raad van State in dit dossier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: