Over ARCO…..

Donderdag , tijdens het debat in de Kamer over Arco, moesten we opnieuw  aanhoren hoe de N-VA met populistische taal  en met  alle middelen mensen schrik  blijft aanjagen en onrust zaait,….  met maar één bedoeling: een sociale beweging kapot te maken. Dat 800.000 mensen daarbij bezorgd en ongerust zijn, dat raakt hun blijkbaar niet.

Zelf heb ik jaren in die sociale beweging gewerkt. Ik heb ook een aantal  jaren voor Arco gewerkt en heb er ook verantwoordelijkheid gedragen tot 2007. In de politiek, en al zeker niet bij de N-VA , heb ik nooit meer integere mensen gekend dan in het ACW en al haar deelorganisaties, Groep ARCO incluis. Nooit heeft zich daar iemand individueel verrijkt, maar steeds gehandeld vanuit  het belang van de gewone man en vrouw en er werd steeds zeer ‘zorgzaam’ omgesprongen met geld.  Zijn er daarbij inschattingsfouten gebeurd? Heel zeker, maar deze beweging en die mensen nu brandmerken als casinokapitalisten en als schurken, dat is er over….

Ik kan het dan toch niet laten om over het dossier van Arco nog het volgende te zeggen.

Het parlement heeft vorig jaar met een grote meerderheid de waarborgregeling uitgebreid tot onder meer ook de coöperanten van Arco en gelijkaardige spaarproducten. De auditeur van de Raad van State zegt nu dat de manier waarop die wet tot stand is gekomen juridisch niet correct is verlopen. Hij zegt dat een regering in lopende zaken dit niet mocht beslissen, dat de regering geen advies heeft gevraagd aan de RvS en dat het geen systemische crisis was,…  Hij betwist echter niet de gelijkstelling van het geld van de coöperanten bij  Arcopar met dat van de gewone spaarders. En dat is voor mij wel de essentie van de zaak. De regering zal nu haar tegenargumenten indienen en dan is het wachten op de definitieve uitspraak van de RvS en is het ook nog af te wachten of die uitspraak wel tot vernietiging van die wet zal leiden. En mocht dat al het geval zijn, dan nog blijft er de wil van een grote meerderheid van het parlement  om ook de coöperanten  van Arcopar hun  geld te waarborgen. Maar we zullen pas op het moment van de definitieve uitspraak weten wat er volgens de RvS fout is aan die wet en dan pas kunnen we inschatten wat er kan/moet gedaan worden om aan de wil van de meerderheid van het parlement tegemoet te komen om ook het geld van de coöperanten van Arco te beschermen.

Ik wil er ook nog eens op wijzen waarom ik vind dat het geld van de mensen bij Arcopar op dezelfde manier zou moeten behandeld worden als gewoon spaargeld. Vooreerst, het gaat over het  spaargeld van de kleine spaarder. Dat was gewoon een verschuiving van spaarboekje Y naar aandeelhoudersrekening Z. Waarbij je als ouder nog de bijkomende geruststelling had dat je kinderen er nooit zo maar aan konden, maar het veilig geparkeerd stond voor later. Dat was echt sparen voor de toekomst. Via een aandeelhoudersrekening werd dat geld  toevertrouwd aan de Groep Arco. Die dat geld dan gebruikte voor de ontwikkeling van  BAC, BACOB en later DEXIA.  Als coöperant kreeg je elk jaar een intrest (dividend) dat je gewoon liet staan op je aandeelhoudersrekening. Die intrest kon ARCO niet zomaar vrij bepalen, neen dat kon nooit meer zijn dan wat wettelijk werd vastgelegd. Twee, je kan dat aandeel ook niet zomaar vrij verkopen op de markt, neen je kan dat slechts gedurende 6 maanden in het jaar terug verkopen aan de coöperatieve vennootschap en via een administratieve procedure. Drie, je kan nooit meer terug krijgen dan wat je er hebt in gestopt. Je kan dus nooit een meerwaarde realiseren als coöperant. Je krijgt gewoon je intrest zoals op een normaal spaarboekje. Dit soort coöperatief aandeelhouderschap gelijk stellen met speculatieve beursspelers getuigt van weinig kennis van het coöperatief gedachtengoed en getuigt van bewust  met slechte bedoelingen mensen verkeerd te informeren.

Tot slot nog dit: diegenen die niet willen dat het geld van de mensen bij ARCO wordt beschermd hebben het ook altijd maar populistisch over ‘de belastingbetaler’ die daar dan zou voor moeten opdraaien. De waarborgregeling voorziet dat als er waarborg moet uitbetaald worden, dit moet gebeuren via het waarborgfonds dat gefinancierd wordt door een bijdrage van de financiële instellingen en banken. Ik ken op veel andere domeinen in de bedrijfswereld veel waarborgregelingen waar de overheid ook waarborgen geeft. Meestal heel terecht omdat ondernemers of starters risico nemen, maar waar de belastingbetaler effectief die waarborg mee financiert.

Op een moment dat er duidelijk en  aanwijsbaar een groot risico was op een ‘systemische crisis’ en een ‘run on the bank’ als de mensen  hun spaargeld bij Arco niet zou gewaarborgd zijn, was de enige en juiste beslissing van de regering en het parlement  om die waarborgregeling ook  tot de coöperanten van Arco uit te breiden. Dat is en blijft mijn overtuiging en zal ik blijven verdedigen.

Advertenties

Eén reactie to “Over ARCO…..”

  1. herman de rycke Says:

    we zullen wel zien wat het wordt. Als we nu al niet stilletjes al liggen te sudderen als voorbereiding op het feit dat we het kwijt zullen zijn. Want een doodzieke mens zien heengaan, komt minder hard aan dan een plotse dood ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: