Dag van de Mensenrechten: ook in de Oudenaardse gevangenis is er overbevolking

10 december is de dag van de mensenrechten. Een thema dat hoog op de agenda staat van de Raad van Europa (1). Ik ben één van de zes Belgische vertegenwoordigers in de RvE. Ik ging in op de oproep van de voorzitter van de Raad van Europa, de fransman Mignon, om vandaag een gevangenis te bezoeken. Het werd een boeiend gesprek met de directeur van de gevangenis, de heer Hans Claus. Het bezoek werd afgesloten met een uitgebreide rondleiding in de gevangenis.

gevangenis

Overbevolking

“Ik had de directeur gevraagd een zicht te krijgen op de situatie in de gevangenis van Oudenaarde en die heeft mij een zeer duidelijk beeld geschetst” aldus Stefaan Vercamer  “De malaise in het gevangeniswezen geldt voor gans België, dus ook voor  Oudenaarde. Er is een serieuze overbevolking van de gevangenis. Waar er normaal plaats is voor 120 gedetineerden zitten er vandaag 160 in de gevangenis van Oudenaarde. In andere gevangenissen is de toestand echter dikwijls nog veel prangender.”

Er verblijven zo’n 110 langgestraften met persoonlijkheidsproblematieken in Oudenaarde. Daarnaast zijn er ook nog 40 à 50 beklaagden of korter gestraften in de gevangenis. Het samen leven van deze twee groepen van gevangenen is niet direct aangewezen, maar het systeem is nu eenmaal zo gegroeid. De directeur Hans Claus pleit er dan ook voor dat de strafuitvoering veel gedifferentieerder zou aangepakt worden: kleinschaliger, met een sterke begeleiding die er op gericht is de scheef gegroeide situatie die aan de basis ligt van het crimineel gedrag aan te pakken en zo te werken gericht op een reclassering in de samenleving na het uitzitten van de straf.

Nu is er in de gevangenis van Oudenaarde één regime van strenge beveiliging en van algemene begeleiding. Terwijl er toch wel een zeer groot verschil is in het soort gevangenen: van een Kim Degelder tot een drugsverslaafde. Er is bijvoorbeeld ook  maar één soort opleiding: loodgieterij. Sommigen krijgen verlof met een enkelband en toch krijgen die in  de gevangenis dezelfde strenge beveiliging als de strafste criminelen die daar zitten. Er is dus wel wat te zeggen voor het idee van de directeur om gedifferentieerder te kunnen werken met de gevangenen. 60% van de gevangenen die vrij komen hervallen in crimineel gedrag in België. Daarmee scoren wij zeer hoog. In Noorwegen is dat bijvoorbeeld maar 25% en daar werkt men  dus gedifferentieerd met de gevangenen. Als we er al zouden in slagen om het recidivisme met bvb 10% terug te dringen dan zouden we al een grote maatschappelijke kost uitsparen.”

De directeur Hans Claus is samen met een werkgroep van experten bezig om zijn ideeën over gedifferentieerd werken met gevangenen te bundelen in een boek (dat in februari zal worden voorgesteld) en hij hoopt op een proefproject om zijn gelijk te kunnen bewijzen.

Nu vrijdag heb ik een nieuwe afspraak met de directeur om met hem de inbedding en de werking van de gevangenis te bekijken in onze stad Oudenaarde. Er zijn nu al een aantal samenwerkingsverbanden met het OCMW en de stad en het is de bedoeling dat ik hierover geïnformeerd wordt en de suggesties voor verdere samenwerking kan meenemen in onze gesprekken over een beleidsbrief voor de komende zes jaar.”

gevangenis 2


[1] De Raad van Europa is de oudste Europese organisatie. Hij werd op 5 mei 1949 door 10 Staten opgericht. Met de 47 lidstaten die de Raad van Europa momenteel telt, beslaat het werkgebied van de Organisatie nagenoeg het hele Europese continent. Het hoofddoel van de Organisatie is een gemeenschappelijke democratische en juridische ruimte te creëren en te waken over de eerbiediging van de fundamentele waarden: bescherming van de mensenrechten, eerbieding van de democratie en de rechtsstaat. De organisatie heeft ook als opzet gemeenschappelijke oplossingen voor de grootste maatschappelijke problemen aan te reiken. De Raad van Europa is in Straatsburg gevestigd. België heeft zes vertegenwoordigers van het Parlement in de Raad.

Advertenties

Eén reactie to “Dag van de Mensenrechten: ook in de Oudenaardse gevangenis is er overbevolking”

 1. Anita Serlippens Says:

  Geachte,
  Ik kan niet akkoord gaan met uw bericht over overbevolking in de gevangenis te Oudenaarde.
  Ik werd in juli 2008 het slachtoffer van oplichtingen, slagen en verwondingen met blijvende letsels aan de beide schouders, de dader kreeg in maart 2013 (eindelijk) een celstraf van 37 maanden + 90 dagen als hij niet op tijd de geldboete betaalt + terugbetaling van mijn verloren gelden!
  Toen de gerechtsdeurwaarder in de gevangenis kwam voor een confrontatie met de dader bleek dat de persoon met een zwaar strafblad niet meer verbleef in de instelling!
  Maar zijn verblijfsadres was nog steeds de gevangenis van Oudenaarde!!!
  Op papier is de gevangenis overbevolkt maar in werkelijkheid staan de cellen leeg, hoe komt deze persoon die een gevaar is voor de gemeenschap vrij? door wie is hij vrij gekomen? wie heeft hem vrij gekocht? zijn zuster die veeeeeeeel geld heeft!
  Ik als slachtoffer heb het recht op een antwoord maar mij laten zij in de kou staan.
  Zijn plaats is in de gevangenis hij heeft een celstraf gekregen van boven de drie jaar.
  Wie gaat mij vergoeden? ik eis dat hij mij alles terugbetaalt,ik heb ook mijn zelfverdiende euros nodig!
  Dit is opnieuw een voorbeeld van de Belgische justitie, een klucht, hoe misdadiger je bent, hoe meer je wint.
  En hoe eerlijker je bent, hoe meer je mag betalen om je gelijk te bekomen. Hoe dan ook, ze zijn altijd met je geld weg!
  “Waarom moest ik dan een pak geld betalen aan een advocaat” ????
  Deze belangrijke info is voeding voor de kranten, boekjes enz…ik blijf niet meer zwijgen!
  Ik blijf vechten voor mijn eigen recht want ik heb mijn geld nodig, ik ben gepensioneerd, u als politieker vergeet de slachtoffers want jullie krijgen toch veel geld waarvoor wij ook betalen!
  Wij betalen via onze belastingen ook aan de politieke partijen.

  MVG

  AS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: