Ereloonsupplementen in twee-en meerpersoonskamers afgeschaft

Gisteren werd in de Commissie volksgezondheid van de Kamer een wetsvoorstel dat ik indiende samen met de collega’s Nahima Lanjri en Nathalie  Muylle over de afschaffing van de ereloonsupplementen in ziekenhuizen goedgekeurd.

In universitaire ziekenhuizen worden al langer geen ereloonsupplementen meer gevraagd, maar in nog een 17-tal algemene ziekenhuizen is dit nog wel het geval. In sommige Brusselse ziekenhuizen kan een ziekenhuisfactuur omwille van de ereloonsupplementen oplopen tot 200 à 400 % extra, in enkele Vlaamse ziekenhuizen tot 50%. In Deurne loopt dit op tot maximum 200% extra in twee- en meerpersoonskamers.

Het verbod is dus een noodzakelijke maatregel om de financiële toegankelijkheid van onze ziekenhuizen voor iedereen te blijven garanderen. Daarenboven krijgen de patiënten hierdoor tariefzekerheid. Deze maatregel heeft wel een grote impact: de 2 persoonskamers en gemeenschappelijke kamers zijn het meest gevraagde kamertype : 77% van de patiënten overnacht in dit soort kamers. Maar voor CD&V moet er nog een belangrijke stap gezet worden: de begrenzing van de ereloonsupplementen in 1 persoonskamers. Dit zal de grote verschillen in kostprijs en de sociale ongelijkheid verder beperken. Het verschil in de kost voor de patiënt tussen een opname in een 1 persoonskamer en in een kamer voor 2 of meer, wordt nog elk jaar groter : in 2004 betaalde je voor een 1 persoonskamer 3x meer, in 2010 was dit al 4 tot 5x meer, en dit voor dezelfde kwaliteitsvolle zorgen ! Drie kwart is te wijten aan de ereloonsupplementen. Concreet : in een 1 persoonskamer betaal je  bijna 700 euro meer aan ereloonsupplementen dan in een gemeenschappelijke kamer.

Ook hier is het uitgangspunt tariefzekerheid. Dit debat moet  wel in een breder kader besproken worden. Dit debat gaat samen met het debat rond enerzijds het herbekijken van de nomenclatuur (het wegwerken van heel grote loonverschillen tussen technische en intellectuele prestaties), en anderzijds de hervorming van de ziekenhuisfinanciering (o.a. de bijdragen van de specialisten).

We beseffen wel dat de beperking van de ereloonsupplementen een impact zal hebben op deze financiering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: