Extra ondersteuning voor jongeren en oudere werknemers op zoek naar een job.

Vanavond werd in de Kamer gedebatteerd en gestemd over het tewerkstellingsplan van minister De Coninck.
Ik kwam tussen namens de CD&V-fractie en legde volgende klemtonen:
– het belang van de uitwerking van dit tewerkstellingsplan in nauw overleg met de sociale partners en de regio’s. Het is in de regio’s en de bedrijven dat de concrete tewerkstelling zal moeten gerealiseerd worden
– vooral het gericht inzetten van financiële middelen voor de zwakste schakels in onze arbeidsmarkt zal het meest effect opleveren. Jongeren en oudere werknemers met lage scholingsgraad en voor jobs met lage lonen
– federaal engageren we ons voor 10.000 stageuitkeringen voor jongeren. De stageplaatsen zelf zullen moeten gevonden worden in de regio’s in overleg met de sociale partners, vandaar ook hier pleidooi voor overleg.
– we moeten er op toezien dat de instapstages voor jongeren geen systeem worden van inzet van goedkope arbeidskrachten, maar effectief een opstap naar werk is.
– de nieuwe maatregelen moeten goed opgevolgd worden zodat we een goed beeld krijgen en kunnen evalueren of we effectief meer jobs, meer kans op werk creëren.
– mogelijkhei laten aan de regio’s om de doelgroepen eventueel zelf nog te verfijnen.
– jongeren komen pas in aanmerking voor zo een stage nadat ze 7 maanden zijn ingeschreven als werkzoekende. Voor een inschakelingsuitkering moeten ze 12 maanden wachten, maar moeten ze in die periode aantonen dat ze actief op zoek waren naar werk. Wij verwachten dat die 7 maanden voor de instapstage ook een actieve zoekperiode wordt naar werk en vragen dat er in die zin ook randvoorwaarden worden geformuleerd om in aanmerkng te komen voor die instapstage.
We verwachten dat de minister bij de concrete uitwerking hiermee rekening houdt en zullen dat in de commissie van zeer nabij opvolgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: