De week van minister Steven Vanackere, onvermoeibaar….

Ik kreeg vandaag de week van Minister Vanackere toegestuurd. Ongelooflijk hoe die man voor ons allemaal werkt en resultaten boekt. De media vindt dat Minster Vanackere moe is…. lees je mee en vel dan zelf je oordeel.

De week van 17 tot 23 december 2012 op Financiën

Financiën
Deze week bereikte Minister Vanackere een akkoord met BNP Paribas Fortis over de vervroegde beëindiging van de garantieovereenkomst. Dit betekent dat de blootstelling van de Belgische Staat aan potentiële risico’s afneemt met 1,5 miljard euro.
Minister Vanackere bereikte met KBC een akkoord om de bestaande garantieregeling uit 2009 aan te passen. Het akkoord geeft KBC de mogelijkheid zijn resterende portefeuille versneld af te bouwen. Dit akkoord komt er nadat KBC eerder deze week zijn volledige schuld van 3 miljard vermeerderd met een premie van 15% aan de Belgische staat afbetaalde. Het is duidelijk dat deze Vlaamse bank de crisis goed te boven gekomen is.
Ten slotte keurde de uitzonderlijke Algemene Vergadering van Dexia met een overweldigende meerderheid (99,4%) de voorgestelde kapitaalsverhoging goed. De Europese Commissie zal naar alle waarschijnlijkheid het dossier tussen kerst en nieuw goedkeuren. Dit moet de weg vrijmaken om de blootstelling van België aan Dexia met 11 miljard te doen dalen.
Deze drie belangrijke bancaire evoluties deze week tonen aan dat de bancaire sector in België zich stabiliseert. Dat is van groot belang voor ons land, want de financiële sector stelt meer dan 100.000 mensen in België te werk. Ook bevestigt deze week dat de afbouw van risico’s (nu al meer dan 18 miljard) de juiste weg is, voor de economie én de belastingbetaler.

Beleidsnota
Op de laatste dag voor het kerstreces diende Minister Vanackere zijn beleidsnota in voor het komende jaar. Het afbouwen van de financiële risico’s, het versterken van de eurozone en het verder werken aan een slimme regulering voor de financiële sector en een eenvoudigere fiscaliteit, zullen dé prioriteiten worden van het komende jaar.

Publieke optredens
Deze week was de minister te zien in Reyers Laat (Canvas) en gaf hij een interview aan Het Laatste Nieuws. Ook hield hij de openingstoespraak van de “Brussels Sustainable Development Summit” en gaf hij een Gastcollege in de KULeuven over zijn BTW-beleid.
Ten slotte trad de Minister in Gent in debat met de voorzitter van Voka, Michel Delbaere. Hij somde er een aantal van zijn verwezenlijkingen en die van de regering Di Rupo op:
• 18 miljard sanering (17% van de totale saneringsoperatie bij bedrijven en 35% bij de overheid)
• Staatswaarborgen aan banken gezakt met 20% (18 miljard)
• Akkoord over de bankenunie
• Onze 10jaar-rente van 5,8% gezakt naar 2,06%; de spread met FR quasi-onbestaande en de spread met DE gehalveerd.
• Hervorming Loonwet 96; wegwerken loonkostenhandicap op 6 jaar
• Structurele hervorming van het pensioenstelsel en de werkloosheidsuitkeringen
• Overheveling arbeidsmarktbeleid
• 11 miljard fiscale autonomie voor de gewesten
• Een douane die 24uur op 24 open is
• Injectie van 350 miljoen voor bedrijven actief in de import en export door de afschaffing van de BTW-borgstelling
• 1 miljard Belgische facturen worden in de toekomst elektronisch aanvaard. Dit betekent een besparing van 9 euro per factuur.
• Een daling van het aantal ambtenaren op Financiën sinds het aantreden van de regering: 1213 ambtenaren minder (868 voltijdse eenheden minder)
• De ecotaks, die een grote administratieve rompslomp voor de bedrijven was, maar weinig toegevoegde waarde had, is afgeschaft.
• BHV is gesplitst.
Een groot deel van de beoogde hervormingen is gerealiseerd, maar het werk is nog niet af. Wordt vervolgd in 2013…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: