Inschrijven basisschool voortaan ook via website

Inschrijvingen voor komend schooljaar in het basisonderwijs van Oudenaarde zijn nog meer dan vroeger gebonden aan periodes. Belangrijkste nieuwigheid is dat kinderen, na de voorrangsperiode voor broers en zussen, via een website kunnen worden ingeschreven.

De nieuwe regels zijn het gevolg van een nieuw Vlaams decreet op het inschrijvingsrecht en van de afspraken die daarrond gemaakt zijn in het Lokaal Overlegplatform Basisonderwijs (LOP) waarvan ik voorzitter ben.

Het decreet bepaalt dat, in gebieden waar relatief veel kinderen uit kwetsbare gezinnen wonen, er moet worden gestreefd naar een meer sociale mix op de scholen. Om dit op een voor scholen en ouders eenvoudige en neutrale manier te kunnen doen, maakt het decreet ook het elektronisch aanmelden wettelijk mogelijk.

Het LOP Oudenaarde is één van de eerste in Vlaanderen die dit nu realiseert en voor de regio is het sowieso een primeur. Omdat het aantal kleuters blijft groeien is het niet denkbeeldig dat een school kinderen zal moeten weigeren. Om kampeertoestanden te voorkomen, hebben we een eenvoudig, transparant en objectief systeem uitgewerkt. Uitgangspunt is dat iedereen liefst in de eigen buurt naar school kan.

Tot 31 januari mogen kinderen die al een broer of zus hebben op school en kinderen van personeelsleden rechtstreeks worden ingeschreven. Deze groepen hebben wettelijke voorrang op de anderen. Het moet echter wel deze maand gebeuren, anders vervalt de voorrang.

In de periode van 1 tot en met 28 februari worden alle andere ouders uitgenodigd om hun kind aan te melden via de website http://www.oudenaarde.be/nl/digiloket/lop/lop.html. Ouders die aanmelden hebben voorrang op ouders die later inschrijven.

In maart ontvangen de ouders van aangemelde kinderen per post een toewijzingsbrief. Met dat toegangsticket kunnen ze dan in april naar de toegewezen school om in te schrijven. Wanneer er onvoldoende plaats is in een school voor alle aangemelde kinderen, wordt voorrang gegeven aan wie dichter bij de school woont. Vanaf de maand mei kunnen ouders van niet-aangemelde kinderen weer gewoon inschrijven op de school zelf. Er zijn geen speciale voorrangsregels meer. Alleen het tijdstip van inschrijven telt.

De nieuwe regels gelden niet voor het buitengewoon basisonderwijs. Voor deze kinderen telt alleen de voorrangsregel voor broers en zussen en kinderen van personeelsleden.

lop

Links:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130113_00431770

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: